Hlavní obsah

Další návštěva evropských lídrů v Kyjevě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského navštívili v Kyjevě navzdory nebezpečné situaci další evropští státníci. Po cestě představitelů střední Evropy dorazili ve čtvrtek do hlavního města Ukrajiny šéfové parlamentů Lotyšska, Litvy a Estonska. „Jsme vám vděční,“ řekl jim Zelenskyj.

Foto: Twitter/Riigikogu

Předsedové parlamentů Estonska, Litvy a Lotyšska při návštěvě v Kyjevě

Článek

Šéfové parlamentů Lotyšska Inara Murniecová, Litvy Viktorie Cmilyte-Nielsenová a Estonska Jüri Ratas přijeli ve čtvrtek do Kyjeva vyjádřit ukrajinskému lidu podporu během ruské invaze.

„Od prvních hodin jste s námi – na úrovni lídrů, na úrovni národů. Proto jsme vám vděční. Na Ukrajině to všichni chápou, všichni si toho váží,” řekl Zelenskyj. Dodal, že ukrajinský lid věří ze všeho nejvíc Polsku a právě pobaltským státům.

Zelenskyj ocenil, že zástupci pobaltských zemí podepsali s Ukrajinou společné prohlášení „O naléhavé potřebě modernizace protivzdušné obrany Ukrajiny.“

Johnsona cesta ve hvězdách

Ukrajinský prezident informoval šéfy pobaltských parlamentů o důsledcích ruské invaze a upozornil, že okupanti záměrně útočí na civilní obyvatelstvo a ničí nevojenskou infrastrukturu. „Agresor se snaží obléhat velká města, jako je Mariupol, Charkov, Černihiv a Sumy, a vytváří tak v mnoha sídlech humanitární katastrofu,” připomíná agentura Ukrinform.

Johnson čelící „národní ostudě“ chce také vyrazit do Kyjeva

Válka na Ukrajině

Podle Zelenského potřebuje Ukrajina k ochraně civilního obyvatelstva zbraně – protivzdušnou obranu, letadla a obrněná vozidla. Současně dodal, že je nutné posílit sankce proti Rusku včetně uvalení úplného embarga na jakýkoli obchod s Ruskem a Běloruskem a také odpojení všech ruských bank od systému SWIFT. To podle něj připraví ruskou vojenskou mašinerii o financování a donutí Moskvu přemýšlet o míru.

Do Kyjeva by se za Zelenským rád vydal také britský premiér Boris Johnson, jeho mluvčí ale uvedl, že zatím žádnou pozvánku neobdržel. Johnson přitom mluví ze všech evropských státníků s ukrajinským prezidentem nejčastěji, údajně téměř každý den.

Reklama

Výběr článků

Načítám