Hlavní obsah

Chtějí se vyhnout boji, převaděčům platí tisíce dolarů

Někteří bojeschopní Ukrajinci se podle webu ukrajinského listu Strana.ua vyhýbají mobilizaci a pokoušejí se nelegálně uniknout do ciziny. Převaděči tak zažívají zlaté časy.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

List s odvoláním na zdroj ve lvovském oddělení ukrajinské kontrarozvědky SBU tvrdí, že muži, kteří se chtějí vyhnout vojenské povinnosti, platí za převod tři až sedm tisíc dolarů na osobu, tedy zhruba 65 až 150 tisíc korun.

„Postup je následující: zájemci vyhledají v pohraničí někoho, kdo zná situaci, a ten je převede. Pro sebe bere jeden až dva tisíce dolarů (23 550 až 47 100 korun), zbytek dá pohraničníkům. Cena závisí na tom, jak důležité jsou jeho kontakty mezi pohraničníky. Ve vesnicích u hranic má zpravidla každý druhý příbuzného, který slouží na hranici.

Jedenáctiletý ukrajinský chlapec dorazil na slovenskou hranici úplně sám

Válka na Ukrajině

Z převádění mužů se tak stal byznys,“ řekl listu jeho zdroj k situaci na hranici s Polskem. A dodal: „Ženy a děti se za sto dolarů pouštějí bez čekání ve frontě (na hranicích).“

O převádění za úplatek se podle listu hodně píše na so­ciálních sítích, kde se uvádějí sazby v rozmezí od tří do deseti tisíc dolarů (70 647 až 235 490 korun). „Pohraničníci vybírají od mužů ve věku 18 až 60 let za překročení hranice pět až sedm tisíc dolarů (117 745 až 164 890 korun),“ napsala třeba Natalia Pidvirna ze Lvova.

Podle zdroje listu přijíždějí někteří muži s falešnými potvrzeními o tom, že jejich ženy jsou po útocích nezvěstné. „Za posledních 24 hodin se 16 odvedenců pokusilo opustit Ukrajinu pomocí úplatků. Bylo mezi nimi i několik případů, kdy muži cestovali s malými dětmi bez doprovodu dalších dospělých a tvrdili, že děti nemá kdo evakuovat,“ sdělila listu ukrajinská pohraniční služba, která ujišťuje, že muže v branném věku z Ukrajiny nepouští.

Na Ukrajině to jde podle plánu, říkal Putin tureckému prezidentovi

Evropa

Někteří vytahují služební průkazy

„Přijít na hranice a nabídnout pohraničníkovi úplatek je příliš riskantní. Oběma hrozí vězení. Člověk musí vědět, komu a kdy dávat,“ řekl listu obyvatel pohraniční vesnice Šehini, který neuvedl své jméno. Podle něj se o nelegální přechod pokoušejí nejen obyčejní lidé, ale i zaměstnanci generální prokuratury a soudů či poslanci.

Generální prokurátorka Irina Venediktová v příspěvku na Facebooku potvrdila údaje Strany.ua, že do zahraničí uprchli i někteří prokurátoři. „Kde jste, vy s…či, vzali ty desetitisíce dolarů, kterými jste se snažili podplatit pohraničníky, kde? Aspoň neukazujte služební průkazy. Styďte se, že vrháte hanbu na celé státní zastupitelství,“ napsala tam Venediktová.

Američtí senátoři čelí kritice, že ohrozili Zelenského

Válka na Ukrajině

Na hranicích s Moldavskem to podle Strany.ua funguje i tak, že úplatek se dává do pasu. Když jej pohraničníci najdou, „dají vám razítko a nechají vás projít, aniž by cokoli řekli“. U přechodů funguje síť zprostředkovatelů, která za poplatek padesát až sto dolarů mj. urychlí přechod hranic. Funguje to tak, že pohraničník sedne do auta, odveze ho k „čáře“ a řidič mezitím dojde na příslušné místo, kde se s pomocí „zprostředkovatele“ dohodne na výši úplatku (sto až dvě stě dolarů) pro pohraničníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám