Hlavní obsah

Blinken slíbil 2,5 miliardy dolarů na humanitární pomoc v Polsku a na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena požádala Kongres, aby uvolnil 2,5 miliardy dolarů (58,9 miliardy korun) na humanitární pomoc v Polsku a na Ukrajině. V sobotu to při návštěvě polského Řešova řekl americký ministr zahraničí Antony Blinken. Ten se později na hranicích sešel i se šéfem ukrajinské diplomacie Dmytrem Kulebou, který znovu žádal o vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou. To Západ odmítá.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký ministr zahraničí Antony Blinken

Článek

Řešov (Rzeszów) leží na jihovýchodě Polska nedaleko hranic s Ukrajinou, přes které od začátku ruské invaze přešlo podle polských úřadů 787 300 lidí hledajících bezpečí. Po setkání se svým polským kolegou Zbigniewem Rauem Blinken řekl, že „Polsko v nynější krizi odvádí nepostradatelnou práci“, a vyzdvihl bezpečnostní podporu, jakou Varšava poskytuje Kyjevu. Země Severoatlantické aliance dodávají ukrajinské armádě zbraně, z nichž velká část míří přes polské území.

NATO nechce konflikt, bránit členy ale bude, řekl americký ministr zahraničí

Amerika

Šéf americké diplomacie se pak přesunul přímo na polsko-ukrajinskou hranici, kde jednal se svým ukrajinským protějškem mimo jiné o dalších sankcích proti Rusku a dodávkách zbraní.

„Doufám, že Ukrajinci si to vyloží jako jasný vzkaz, že máme přátele, kteří za námi stojí, a to doslova,“ citovala Kulebu agentura Reuters. Ukrajinský ministr si ale také postěžoval, že NATO stále odmítá požadavek Kyjeva na vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou, což podle něj způsobí další oběti v řadách civilního obyvatelstva.

Izraelský premiér odletěl za Putinem. Navzdory šábesu

Válka na Ukrajině

Rau ujistil, že Polsko ze země zasažené konfliktem bude i nadále přijímat lidi bez ohledu na jejich původ nebo náboženství. Řekl také, že Polsko neuzná žádné teritoriální změny, které vznikly v důsledku „nevyprovokované, ilegální agrese“, a že se Varšava bude zabývat zločiny, jichž se Rusko údajně dopustilo na ukrajinském území.

„Způsob, jakým Rusko útok vede, a snahy o zlomení ukrajinského odporu prostředky, které terorizují obyvatelstvo, v rámci kterých se střílí na obydlené oblasti, jaderné elektrárny i civilní vozidla – to je jasné porušení mezinárodního práva,“ řekl Rau.

Rusko uvádí, že na Ukrajině vede „speciální vojenskou operaci“, jejímž cílem je demilitarizace a „denacifikace“ sousední země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám