Hlavní obsah

Izraelský premiér odletěl za Putinem. Navzdory šábesu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Izraelský premiér Naftali Bennett v sobotu jednal v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Tématem rychlé návštěvy byla válka na Ukrajině, uvedl Kreml. Izraelský deník Ha'arec připomíná, že pro Benneta, jakožto ortodoxního Žida, je cestování o šábesu zakázané. S jedinou výjimkou – když jde o záchranu lidského života. Po jednání volal ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin (vlevo) v sobotu přivítal v Moskvě izraelského premiéra Naftaliho Bennetta.

Článek

Americká administrativa byla o schůzce informována předem. Bennett krok rovněž konzultoval s Německem a Francií, uvedla prezidentova kancelář.

Podle izraelského prohlášení se s Putinem setkal zhruba na tři hodiny. Mimo jiné jednali o situaci Izraelců a Židů, které válka na Ukrajině poznamenala, a o jednáních mezi Íránem a světovými mocnostmi o teheránském jaderném programu.

Třetí kolo vyjednávání má být v pondělí

Válka na Ukrajině

Bennett, věřící Žid, odletěl do Moskvy v rozporu se zákonem o šabatu, protože judaismus povoluje cestování jedině v případě, že je cílem zachovat lidský život. Takové vysvětlení nabídl jeho mluvčí.

Izrael se otáčí k Rusku zády. Riskuje hodně

Válka na Ukrajině

Izraelský premiér po jednání v Moskvě telefonoval do Kyjeva ukrajinskému prezidentovi Zelenskému. Nyní je na cestě do Berlína, kde by se ještě večer měl setkat s kancléřem Olafem Scholzem.

Zelenskyj je z přístupu Izraele zklamaný

Ukrajinský prezident si ve čtvrtek postěžoval, že očekával větší podporu od Izraele. Židovský stát je od začátku invaze kritizován za vlažný postoj, kterým si zřejmě chce zachovat funkční vztahy s Moskvou.

Zelenského zklamala slabá podpora Izraele

Válka na Ukrajině

Poněkud rezervovaný postoj Izraele k Ukrajině se zdá překvapivý především s ohledem na dvousettisícovou židovskou menšinu a zhruba pět tisíc lidí s izraelským pasem, kteří na válkou zmítaném území zůstávají.

Ještě před začátkem bojů se v listu The Jerusalem Post objevily informace, že Izrael má tajný plán na jejich záchranu. Pak vyšlo najevo, že zhruba tři tisíce svých občanů evakuoval a blíže neurčený počet odjel „po vlastní ose“.

Poslední žijicí prokurátor Norimberských procesů: Chci vidět Putina za mřížemi

Zahraniční

Izrael, ve kterém žije nemalý počet ruských imigrantů, už na žádost Ukrajiny nabídl Rusku, že se stane mediátorem vzájemných mírových jednání. Vladimir Putin této možnosti zatím nevyužil.

Reklama

Výběr článků

Načítám