Hlavní obsah

Biden jede do Varšavy. Bude jednat o Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Varšava

Americký prezident Joe Biden v pátek navštíví Varšavu, kde bude jednat o mezinárodní reakci na humanitární krizi způsobenou ruskou invazí na Ukrajinu. Oznámila to mluvčí Bílého domu Jen Psakiová. Do Varšavy se Biden přesune poté, co se ve čtvrtek setká v Bruselu se zástupci Severoatlantické aliance, Evropské unie a zemí G7.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Joe Biden

Článek

Ve Varšavě má Biden na programu schůzku s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Podle večerního oznámení Pentagonu bude amerického prezidenta při návštěvě Evropy doprovázet ministr obrany Lloyd Austin.

Na polském území jsou tisíce amerických vojáků, do Polska kromě toho z Ukrajiny před válkou uprchly od jejího začátku na konci února více než dva miliony lidí. Polsko je tak v řešení ukrajinské krize klíčovým spojencem, podotkla agentura AP. Polsko je také jednou ze zemí, které nejhlasitěji volají po tom, aby Severoatlantická aliance zvážila důraznější kroky pro zastavení krvavých bojů na Ukrajině.

Lídři USA, Německa, Francie, Británie a Itálie budou ohledně války jednotní

Válka na Ukrajině

Představitelé Bílého domu dříve uvedli, že přímo na Ukrajinu se Biden nechystá. To dnes večer potvrdila také Psakiová, podle níž Bílý dům nezkoumal možnosti, jak by mohl americký prezident při nadcházející cestě navštívit Ukrajinu. Americký ministr zahraničí Antony Blinken se však tento měsíc na polsko-ukrajinských hranicích sešel se šéfem ukrajinské diplomacie Dmytrem Kulebou, a dal tak Ukrajině najevo americkou podporu.

Biden se podle Psakiové hodlá polského prezidenta při setkání zeptat, jak mohou Spojené státy ještě více přispět v úsilí vypořádat se s humanitárními následky války na Ukrajině.

Neskoncujete s Ruskem? Zničíme vás, vyhrožují hackeři Nestlé i Raiffeisen Bank

Bezpečnost

O současné situaci na Ukrajině v pondělí Biden při konferenčním hovoru jednal s lídry Německa, Francie, Británie a Itálie. Podle Bílého domu hovořili o „brutálních taktikách" ruských sil, včetně útoků na civilisty, a zároveň diskutovali o bezpečnostní a humanitární podpoře Ukrajiny.

Pentagon v pondělí večer oznámil, že Bidena bude při nadcházející návštěvě Bruselu a Varšavy doprovázet americký ministr obrany Austin, který se z jednání se spojenci z NATO v Evropě vrátil v sobotu.

EU kvůli Rusku vytvoří brigádu rychlého nasazení

Válka na Ukrajině

V Bruselu se ve čtvrtek Biden zúčastní mimořádného summitu NATO, na němž budou prezidenti a premiéři zemí Severoatlantické aliance jednat o pomoci napadené Ukrajině a dalším společném postupu vůči Rusku. Zúčastní se i summitu EU. Evropští lídři by měli hovořit mimo jiné o ukončení energetické závislosti na Rusku, k níž unijní země potřebují i americký zkapalněný zemní plyn. Diskutovat budou také o možnosti dalších sankcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám