Hlavní obsah

Hašek se vrací do politiky, povede Rajchlovo PRO na jižní Moravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý jihomoravský hejtman a první místopředseda ČSSD Michal Hašek povede na jižní Moravě stranu PRO, za kterou stojí advokát Jindřich Rajchl. Hašek o tom informoval na svém Facebooku s tím, že další podrobnosti hodlá strana sdělit ve čtvrtek. Hašek se dosud prezentoval jako levicový politik, PRO bývá pokládáno za pravicovou stranu.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Michal Hašek na snímku z ledna 2018

Článek

„Dnes jen stručné avízo a ve čtvrtek po tiskovce s kolegy se zde rád podrobně vyjádřím,“ napsal k oznámení o vstupu do Rajchlovy strany na Facebooku Hašek.

Funkci 1. místopředsedkyně PRO na Jižní Moravě se ujala bývalá místopředsedkyně KDU-ČSL Klára Liptáková, druhým místopředsedou byl zvolen Josef Regec, bývalý olympionik a senátor.

Hašek byl naposledy činný v politice za vlády ANO a ČSSD, když seděl jako politický náměstek na ministerstvu vnitra, které vedl šéf soc. dem. Jan Hamáček.

Volfová vyfoukla sociální demokracii značku ČSSD

Domácí

V roce 2018 založil platformu Zachraňme ČSSD, později byl poradcem někdejšího ministra zemědělství Miroslava Tomana i prezidenta Miloše Zemana.

V letech 2006 až 2008 byl šéfem poslaneckého klubu ČSSD, mezi lety 2011 a 2013 byl prvním místopředsedou strany.

Jeho našlápnutá politická dráha skončila v roce 2013 poté, co se spolu s dalšími kolegy z ČSSD neúspěšně pokusil o sesazení bývalého šéfa strany Bohuslava Sobotky.

Haškovi neuškodilo tolik ani to, že chtěl Sobotku vyměnit, jako spíš způsob, kterým to provedl.

Hned po volbách v roce 2013 se spolu s dalšími členy ČSSD vydal za tehdejším prezidentem Milošem Zemanem do Lán, aby s ním svůj záměr diskutoval. Konání schůzky pak v přímém televizním přenosu zapíral.

Vláda trpí nedostatkem kompetence i odvahy, míní Maláčová

Domácí

V roce 2022 v ČSSD, která se loni přejmenovala na SOCDEM, pozastavil členství.

Strana Právo Respekt Odbornost (PRO) je známá konáním svých protivládních demonstrací.

Prosazuje například odstoupení od obranné smlouvy s USA a vetování vstupu Ukrajiny do NATO. „Do ČR nepozveme jediného vojáka z jiné země. Odstoupíme od nesmyslně drahých nákupů vojenské techniky,“ píše PRO v programu.

PRO, kterou vede bývalý člen Trikolory Rajchl, se jinak ve stanovách považuje za proevropsky orientovanou stranu, mezi jejíž priority patří členství v Evropské unii, která má být založena na „původních hodnotách“.

„Je třeba zaručit na úrovni Ústavy České republiky, že jakékoliv omezení svrchovanosti státní moci, jejíž zástupci jsou přímo voleni občany ČR, je vyloučené,“ píše strana.

SOCDEM v eurovolbách sází na Zaorálka, který už jí pomohl volby prohrát

Domácí

Reklama

Související články

Rajchl obhájil funkci předsedy PRO

Funkci šéfa neparlamentní strany Právo Respekt Odbornost (PRO), která letos pořádala několik demonstrací proti vládě, obhájil na víkendovém celorepublikovém...

Výběr článků

Načítám