Hlavní obsah

Rajchl s Haškem pro sebe chtějí křesla europoslanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropskou unii sice hnutí PRO na každé demonstraci vehementně kritizuje, o místa europoslanců má však zájem. Lídrem kandidátky pro eurovolby bude předseda Jindřich Rajchl, doplní ho bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek. Tématem prý bude bezpečnost, z rétoriky hnutí se však zdá, že i kritika podpory Ukrajiny.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Demonstrace proti vládě, kterou 23. března 2024 zorganizoval Jindřich Rajchl (na snímku) a jeho hnutí PRO na Václavském náměstí.

Článek

„Mohu potvrdit, že budu kandidovat jako trojka kandidátky PRO do Evropského parlamentu. Lídrem kandidátky bude Jindřich Rajchl. Celou kandidátku zveřejníme příští týden,“ sdělil Novinkám a Právu Hašek.

„Z mého pohledu je tento útok na Brusel prvním krokem k tomu, aby se mohly radikálně změnit poměry v České republice. Strana PRO startuje, toto jsou pro ni první ostré volby, které mají celostátní charakter,“ dodal.

Nepokládá za zvláštní, že se hodlají představitelé protivládního hnutí posadit do Evropského parlamentu, který na náměstích často kritizují. „Nebudeme vyslanci Bruselu v České republice jako řada europoslanců a europoslankyň. Chceme být vyslanci našich lidí a naší země v Evropském parlamentu,“ poznamenal.

Demonstranty pozdravil i Miloš Zeman. Já jsem také dezolát, přiznal se Hašek

Domácí

PRO pořádá protivládní demonstrace už řadu měsíců. Na zatím poslední přišlo minulou sobotu na Václavské náměstí několik tisíc lidí. Hlavním tématem byla kritika podpory Ukrajiny v obraně proti Rusku.

Rétorika proti Ukrajině přitvrzuje

I na sociálních sítích je patrné, že Rajchl ve své rétorice přitvrzuje. Stejně jako Rusko tvrdí, že Ukrajina je nacistický stát. „Jestli se někdo uchyluje k adorování nacistických kořenů, tak já to nejsem. Dokonce to není ani Rusko. Ale je to Ukrajina, zcela jasně a jednoznačně,“ prohlásil ve videu, které zveřejnil v pátek před demonstrací.

Na náměstí pak Rajchl hřímal, že pohrdá lidmi, kteří chodí s ukrajinskou vlajkou. „Nadále odmítáme, aby tady pokračoval stav dočasné ochrany pro ukrajinské běžence. Pojďme si nalít čistého vína, většina z nich neutíká před válkou, jsou to ekonomičtí migranti, kterým je tady lépe,“ křičel do mikrofonu.

Ačkoliv to bylo Rusko, kdo napadl v únoru 2022 Ukrajinu, za válku podle Rajchla nemůže. Vedena je podle něj proto, aby odtrhla Evropu od surovin. „Jestli chceme levný plyn, pojďme ho nakoupit od Gazpromu. Je to nejlepší varianta, která tady je, a my se to nebojíme říct,“ zvolal.

Hašek se však nedomnívá, že by PRO byla „protiukrajinská strana“. „V žádném případě. A stejně tak nejsme proruská, pročínská nebo proamerická strana,“ uvedl.

Připomněl, že po vypuknutí války v roce 2022, sám šel jako dobrovolník uprchlíkům z Ukrajiny pomáhat do krizového centra. „Patřím stejně jako papež nebo slovenský premiér Fico k těm, kteří si myslí, že by se mělo zastavit nesmyslné zabíjení a mělo by se jednat o příměří. To není nic proti Ukrajině,“ dodal.

Hlavním tématem pro eurovolby prý nebude pro PRO Ukrajina, ale bezpečnost, migrace a zemědělství. „Navážu v kampani na všechno, co jsem dělal pro naši zemi, Jihomoravský kraj nebo obec jako starosta, hejtman nebo náměstek ministra vnitra,“ uzavřel Hašek.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční 7. a 8. června. Češi si opět vyberou 21 zástupců.

Hlavní sponzor Rajchlova hnutí PRO? Nikdo se k tomu nehlásí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám