Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Rakušan a Hašek. O co jde?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vít Rakušan dostal v uplynulých dnech nemalé množství upozornění od voličů, že by se měl pozastavit nad způsobem přemýšlení, kvůli kterému mu nemusí dát v dalších volbách svůj hlas. Tedy nejen jemu, nýbrž celému hnutí STAN. O co jde?

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Seznam Zprávy zveřejnily, že kariéra bývalého jihomoravského hejtmana Michala Haška pokračuje na postu komisaře, který zkouší úředníky a spolurozhoduje o jejich postupu. Hašek je zároveň předsedou jihomoravské buňky proruské strany PRO Jindřicha Rajchla. Tato informace pobouřila hodně voličů vládní koalice.

Rakušan, pod jehož vnitro Hašek spadá, reagoval rychle a na Twitteru s příznivci i s novináři, včetně autora tohoto článku, komunikoval. Jeho pozice se dá shrnout takto (teď to trochu přeženu s formou, ale obsah zachovám): Hašek je odporná krysa, já jsem ale potomek Voltairův.

Tomuto francouzskému spisovateli se totiž připisuje výrok: „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale až do smrti budu hájit vaše právo to říkat.“ Voltaire pravděpodobně nic takového neřekl, ale to je dnes už jedno. Používá se to jako stručný manifest demokratů. A tak to myslel i Rakušan, když se vyjádřil ve smyslu, že demokrat nikoho za odlišné názory nepronásleduje.

Učebnicově je to v pořádku. Hašek má nějaké názory, Rakušan je nesdílí, ale za myšlenky se stíhat nesmí. Že ano?

A teď proč kvůli tomuto postupu nechtějí mnozí lidé volit Víta Rakušana a STAN?

V idylické demokracii, která není ohrožována zvenčí ani zevnitř, různé politické směry a různé názory jen kvetou. Pochybnosti i zde ovšem vzbuzují jedinci, kteří se otevřeně snaží podkopat demokracii nikoli slovy, ale činy. To je situace v hlubokém míru.

Jsme momentálně v míru? Lidé, kteří Rakušana prosili, ať svou pozici přehodnotí, jsou přesvědčeni, že nikoli. Jsme ve válce. Je součástí této války Michal Hašek? Bez jakýchkoli pochybností.

Nedá práci najít jeho fotografie se symbolem putinovského barbarství, svatojiřskou stužkou. Ani snímky, na kterých se bratříčkuje s Putinovým pomocným komandem, Nočními vlky. Je na straně nepřítele činy, nikoli slovy.

Teď pracuje pro českou vládu, která je s Putinovým Ruskem v konfliktu. Možná mezitím prozřel? Ne, právě v těchto dnech vystupuje proti této vládě kvůli tomu, že přerušila společná zasedání s Ficovým proputinovským kabinetem. Je trochu divné pracovat pro někoho a zároveň být veřejně jeho odpůrcem.

Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2022 přijala usnesení, v němž označila současný ruský režim za teroristický. Pro ministerstvo vnitra tedy pracuje aktivní sympatizant teroristického režimu, ale ministr vnitra je tolerantní až na půdu. Cenu této pózy pocítí u voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám