Hlavní obsah

Volfová vyfoukla sociální demokracii značku ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sotva si bývalá ČSSD na nedávném sjezdu odhlasovala změnu názvu na Sociální demokracii, osiřelé značky se chopila Jana Volfová. Bývalá členka Soc. dem. a předsedkyně mimoparlamentní strany Česká suverenita si ve čtvrtek nechala zaregistrovat na ministerstvu vnitra změnu názvu na Česká suverenita sociální demokracie se značkou ČSSD. Předseda Sociální demokracie Michal Šmarda řekl, že značku ČSSD má jeho strana zaregistrovanou.

Foto: Jan Zátorský / MAFRA, Profimedia.cz

Jana Volfová na archivním snímku z roku 2015

Článek

Vyplývá to z rejstříku politických stran a hnutí, který ve čtvrtek zveřejnil na svém facebooku bývalý vrcholný politik za Soc. dem. Michal Hašek.

„Drazí pozůstalí v Lidovém domě, jste opravdu parta k pohledání. Díky vašim hrátkám s názvem a logem nejstarší politické strany v ČR jste o ně ostudně přišli,“ glosoval to na sociálních sítích Hašek. „Je totálním výsměchem, že vám ČSSD vyfoukla Jana Volfová,“ dodal.

Sama Volfová Haškův příspěvek okomentovala slovy, že nejde o výsměch, ale snahu zachránit historii. „Já si té značky budu vážit víc než oni,“ napsala.

Hloupá akce, míní Šmarda

Lídry současné Soc. dem., která se v posledních volbách nedostala do parlamentu a změnou názvu, značky a loga se snaží oslovit víc voličů, krok Volfové naštval. Podle předsedy strany Michala Šmardy strana sice změnila název na Sociální demokracii, registrace ochranné známky ČSSD je ale stále platná.

„Pokus o krádež historické zkratky názvu naší strany považujeme za jednoznačné porušení ochranné známky ČSSD, kterou má Sociální demokracie stále zaregistrovanou. Občas se vás někdo pokusí okrást, to se stává. Tihle lidé to tak prostě mají. Budeme se bránit,“ komentoval Šmarda. „Myslím si, že tato akce je spíš hloupá než nebezpečná,“ dodal.

ČSSD mění jméno i logo

Domácí

„Nebyl jsem ve vedení strany, když se o změně značky rozhodovalo. Upozorňoval jsem, že by se to mohlo stát. Bylo řečeno, že se učinily kroky, aby k tomu nedošlo. Nevím, jakým způsobem se to ošetřilo,“ řekl Právu místopředseda Soc. dem. Lubomír Zaorálek. „Nezbývá, než aby ta nová značka byla tak slavná, že se žádný volič nesplete,“ dodal.

Jak Právo upozornil exposlanec Soc. dem. a právník Jan Chvojka, ministerstvo vnitra při registraci nezkoumá ochranné známky. „Vnitro registruje bez ohledu na případná práva jiných stran. Až na základě případného podání poškozeného řeší výmaz a změnu,“ řekl Chvojka.

Volfová vstoupila do ČSSD v roce 1989 a v letech 1998–2002 byla poslankyní. O dva roky později ze strany vystoupila, v roce 2011 spoluzaložila s bývalou europoslankyní a moderátorkou Janou Bobošíkovou stranu Suverenita, kterou později přejmenovala na Českou suverenitu a stala se její předsedkyní. V žádných dalších volbách už ale neuspěla, včetně posledních parlamentních voleb, v nichž kandidovala za Volný blok.

Reklama

Výběr článků

Načítám