Hlavní obsah

Demonstranty pozdravil i Miloš Zeman. Já jsem také dezolát, přiznal se Hašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na demonstraci proti vládě vystoupil i bývalý jihomoravský hejtman a bývalý místopředseda ČSSD Michal Hašek, který nově působí v hnutí PRO Jindřicha Rajchla. Shromáždění lidí sdělil, že je rád, že je dezolát. Přečetl také pozdravy z nemocnice od bývalého prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Demonstrace „Za Českou republiku“

Článek

„Já jsem také rád nový dezolát,“ pozdravil dav na Václavském náměstí Hašek a navázal tak na písničku, která zazněla na pódiu krátce předtím.

„Osobně si vážím osobní odvahy každého z vás. Je totiž doba, ve které přituhuje. Lidé se začínají bát říkat nahlas svoje názory,“ prohlásil směrem ke shromáždění, na které přišlo v sobotu odpoledne několik tisíc lidí.

Živě: Demonstrace „Za Českou republiku“Video: Novinky, ČTK

Hašek na protivládní demonstraci, kterou pořádá hnutí PRO, dorazil prý proto, aby občany pozdravil jménem bývalé hlavy státu Zemana. Ten poslední dny tráví v nemocnici.

Zeman je křehký pacient. Vývoj léčby nejsme schopni odhadnout, uvedli lékaři

Domácí

„Vážené dámy, vážení pánové, srdečně zdravím vaše shromáždění. Co bych vám chtěl říct, si poslechněte z mého vánočního poselství. Srdečně váš Miloš Zeman,“ přečetl Hašek.

Následně bylo demonstrantům puštěno video z Vánoc, na kterém Zeman už jako bývalý prezident hovořil o problémech, které podle něj trápí Českou republiku. „Jsme jediná členská země EU, která se dosud svojí ekonomickou výkonností nedostala na předcovidovou úroveň,“ uvedl s tím, že Česko také trápí inflace, zadlužování, znehodnocování úspor občanů atd.

„Chtěl bych vám popřát odvahu k neposlušnosti,“ uzavřel své poselství na videu Zeman.

Hašek poté vyzval demonstrující, aby podepsali petici proti zavedení eura. „My nejsme žádní dezoláti, nejsme ruští švábové. Jsme svobodní občané ČR. Chceme suverénní Českou republiku!“ zvolal Hašek.

Dodal, že vláda Petra Fialy (ODS) by měla skončit. „My dáme padáka vládě Petra Fialy! Dáme jí výpověď!“ dodal.

Po Haškovi vystoupil před demonstranty i bývalý premiér za ČSSD Jiří Paroubek. I on vzpomněl na Miloše Zemana a údajný nedávný rozhovor, který s ním vedl. „Ptal se mě, koho bych si ze současné vlády vzal do své případné vlády. Já jsem přemýšlel a říkal ‚nikoho‘,“ uvedl. „Je to nutné, abyste to věděli. Samozřejmě že i Miloš Zeman mi potvrdil, že by si nikoho nevzal. To je vizitka současné vlády,“ dodal.

Českou vládu a Západ osočil z toho, že chtějí válku na Ukrajině. „Chtějí válku, podporují válku a především na válce nepředstavitelně bohatnou. A to je jediný důvod, proč máme válku za humny. Šlo ji ukončit po pár týdnech,“ myslí si.

Na pražském Václavském náměstí se v sobotu odpoledne sešlo několik tisíc odpůrců vlády premiéra Petra Fialy (ODS). Na akci pořádané spolkem Česko proti bídě a stranou PRO chtěli dát kabinetu pomyslnou výpověď. Akce navázala na loňské demonstrace, na nichž se sešly tisíce lidí. Novinky akci sledovaly živě.

Reklama

Výběr článků

Načítám