Hlavní obsah

Poslední dny roku budou slunečné, mrazivá rána zůstanou

Chladná rána, jako je to pondělní, budou provázet celý tento týden. Během dne si však užijeme méně oblačnosti než v předchozích týdnech. Nejtepleji by mělo být v úterý a také ve čtvrtek.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 30.12.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Na většině území s mrazivými rány musíme počítat po celý týden. Čeká nás týden, kdy si užijeme méně oblačnosti, bude svítit sluníčko,“ řekl Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Během týdne se podle ní bude nad českým územím prát západní a severní proudění . „Západní bude počasí ovlivňovat hlavně v pondělí a v úterý,“ řekla Honsová.

Foto: Profimedia.cz

Rána budou mrazivá, přes den ale bude svítit slunce.

Pondělní minima byla téměř na celém území Česka pod bodem mrazu. Nejnižší teploty byly na Vysočině, kde naměřili -5,8 stupně Celsia. Během dne by nejprve mělo být oblačno až polojasno, postupně oblačnosti bude ubývat až na skoro jasno, více mraků zůstane na východě. Tam by teploty měly kvůli tomu být kolem nuly mezi -1 až 3 stupni, v Čechách by to mělo být 1 až 5 stupňů.

V Moskvě chtějí mít bílé Vánoce. Do ulic sypou umělý sníh

Koktejl

V úterý se země, co se teplot a počasí týče, rozdělí na dvě části. Na severu bude oblačno až zataženo s občasným deštěm, v polohách nad 600 metrů může sněžit. Ranní teploty budou -2 až 2 stupně, přes den pak 2 až 6 stupňů.

Na jihu bude oblačnosti méně, proto bude ráno chladnější, teploty klesnou na -4 až -7 stupňů, přes den vystoupají díky jasné či polojasné obloze na 4 až 8 stupňů.

Ve středu začne počasí ovlivňovat severní proudění a ochladí se. Nad ránem budou teploty 0 až -4 stupně, během dne pak budou mraky ubývat až na skoro jasno, teploty se ale podívají jen lehce do kladných hodnot, bude 0 až 4 stupně.

Čtvrteční den bude příjemný, bude jasno nebo polojasno, teploty dosáhnou na 2 až 6 stupňů,“ řekla Honsová. Nad ránem by mělo být ovšem mrazivo -2 až -6 stupňů.

„Příjemně začne i pátek, bude jasno až polojasno, ojediněle mrznoucí mlhy,“ řekla Honsová. Minima by měla být mezi -1 a -5 stupni. Přes den se teploty dostanou na 3 až 7 stupňů. Během večera začne přicházet od severozápadu studená fronta a začne přibývat oblačnost. Postupně bude zataženo s deštěm, v polohách nad 800 metrů bude sněžit.

Reklama

Výběr článků

Načítám