Hlavní obsah

Přijde oteplení i déšť

Novinky, jdu

Svatý Mikuláš přinese do Česka deštivé počasí, o nadcházejícím víkendu ale dojde i k částečnému oteplení. Druhá adventní neděle tak bude spíše připomínat jarní než zimní počasí. I ve vyšších polohách by měly teploty vystoupat nad bod mrazu. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 5.12.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Čtvrteční ráno by mělo být ještě studené. Po ránu se mohou ojediněle vyskytovat mrznoucí mlhy nebo nízká oblačnost, jinak bude jasno až skorojasno. Nejvyšší odpolední teploty budou stejně jako ve středu dosahovat 1 až 5 stupňů Celsia.

Mrznout by mělo i na svatého Mikuláše v pátek ráno. V nížinách se ranní teploty budou pohybovat od -3 do -7 stupňů, v horských oblastech pak teploměr může naměřit až -10 stupňů. Po ránu se také budou místy vyskytovat mlhy a nízká oblačnost. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi 4 až 8 stupni, den by měl být jasný.

Od pátečního večera však začne přibývat od severozápadu frontální vysoká oblačnost, který by měla během víkendu přinést kromě oteplení i přeháňky.

V sobotu tak bude oblačno až zataženo a od západu bude postupně přibývat dešťových přeháněk. Sněžit by mělo pouze na horách, napadne těžký mokrý sníh.

Ranní teploty se i v sobotu budou pohybovat na většině republiky pod bodem mrazu, od 0 do -4 stupňů. Pouze v Karlovarském a Ústeckém kraji se už ráno budou teploty pohybovat kolem 2 stupňů. Odpolední maxima vystoupají na 4 až 8 stupňů.

V neděli bude zataženo až oblačno, dešťové přeháňky se budou vyskytovat na většině území. Na horách by opět mohl padat sníh. V ranních minimech budou teploty 6 až 2 stupně Celsia, přes den se v maximech vyšplhají na 6 až 10 stupňů.

I v první polovině následujícího týdne to bude podobné, převládat by nadále mělo proměnlivé až oblačné počasí. Počátek týdne bude bohatý na srážky, ve výškách nad 600 metrů nad mořem pak může opět padat těžký mokrý sníh.

Reklama

Výběr článků

Načítám