Hlavní obsah

Vychází nový Salon: Pavel Barša o předlouhém umírání ruského impéria

Právo, SALON

Co všechno najdete ve čtvrteční příloze deníku Právo Salon?

Foto: SALON, Právo

Salon z 9. června 2022

Článek

● Esej politologa Pavla Barši o předlouhém umírání ruského impéria; zapříčinila rusko-ukrajinskou válku nedostatečná vstřícnost Západu vůči Rusku, anebo naopak nedostatečné rozšiřování NATO směrem na Východ, čím se liší kolonialismus ruský od toho západního – a budou Rusové schopni zbavit se snu o své imperiální velikosti?

● Rozhovor s estonskou politoložkou Mariou Mälksoo; jakou roli hrají v mezinárodních vztazích vzpomínky a historická paměť, proč se státy uchylují k „paměťovým zákonům“, jak se ve východní Evropě šíří „paměťová úzkost“, co je to „militantní memokracie“ a jak se to vše propisuje do současné války na Ukrajině?

Foto: Petr Horník, Právo

Maria Mälksoo

● Sloupek Štefana Švece na téma domova; proč je domov místo, které se s rostoucí vzdáleností zvětšuje, proč vyšší věk člověku umožňuje zdomácnět i na místech, kde nikdy nebydlel, a kde se vlastně nachází voda, co hučí po lučinách, z naší národní hymny?

● Krátké glosy Jakuba Šofara o nových knihách; jsou to sbírka povídek Jiřího Kratochvila Škrtiči bohyně Kálí, prózy slovenského autora Pavla Vilikovského Vlastní životopis zla a dvoudílná monografie Zdeňka Justoně Ekonomie českého lidu

● Pozvánku na veřejné debaty Salonu Práva, které budou od čtvrtka probíhat na veletrhu Svět knihy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám