Hlavní obsah

Sloupek Štefana Švece: Fér zlo 2020

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od dětství uznávám filmové záporáky. Kdykoli klaďasovi ubalí takovou, že lehne na zem, dají mu pak čas vstát, vydýchat se a div se neosprchovat. Já bych na soupeře skočil a dobil ho, dokud je vodorovně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Testování na koronavirus

Článek

Dříve než záporáci někoho zastřelí, pokaždé mu vysvětlí své pohnutky a cíle. Oběti by to přitom už mohlo být fuk. Zlounům se potom vždycky ta sdílnost vymstí. Navíc se díky jejich rejdům hlavní hrdinové navzájem zamilují, rodiny se dají dohromady a všichni si uvědomí, co je doopravdy důležité.

Záporákem roku 2020 byl covid-19. Nebyl filmový, a tak nadělal spoustu opravdu hnusné paseky. Zabíjel, ničil zdraví a štěstí. Protože ale bilancujeme a vakcína už je na světě, přiznejme covidu taky něco zásluh.

Sloupek Štefana Švece: Pošťák Prd o covidu

SALON

Nejvíc fér mi na něm připadá, že je málo nebezpečný pro děti. Kdybych se živil vymýšlením biologických zbraní, tohle bych si dal do smlouvy jako podmínku. Kromě toho díky „čínské chřipce“ víme, že pracovat se dá svobodněji. Že společnost se nezhroutí, když kancelářský lid neusedne každý den v osm ráno do open office. To je pro budoucnost práce důležitá zpráva. Loni na jaře se navíc spousta jinak nešikovných lidí v Česku naučila se šicím strojem. Přijde-li globální ekonomická krize, nahradíme Čínu v pozici lídra produkce špatně padnoucích triček.

Školáky naučil covid vypínat učitelkám mikrofon při online hodinách. Rodičům předvedl, co se děti doopravdy učí – a jaká fuška je jim to do hlavy dostat.

Spousta z nás dospělých si navíc osvěžila Pythagorovu větu, ruchovce s lumírovci a stres u písemek, které online řeší celá rodina v režimu turbogooglování.

Pandemie taky přepsala politické mapy. V různých zemích ukázala, jak je která vláda kompetentní. Některé zoufalce už sundala, jiným to za tragický výkon spočítá v roce 2021. Z české veřejné debaty zmizel prezident, vystrašený a neužitečný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Že má covid smysl pro humor, prokázal v Rusku. Očkování, které vyžaduje čtyřicet dní bez vodky, může v téhle zemi způsobit kulturní proměnu hlubší než stříhání vousů za Petra Velikého. Střídavé zavírání a otevírání hospod u nás ostatně taky. Covid, stejně jako filmový zlosyn, dokonce spojil některé rodiny dohromady. Mnoho z nás si díky němu uvědomilo, co je doopravdy důležité.

I tak ale zůstává záporákem a je nutné, aby na konci spadl ze skály do hořící lávy, sežrala ho masožravá srna, utopil se v antihmotě nebo něco podobného.

Reklama

Související témata:

Související články

Sloupek Štefana Švece: Rozděl a...

Mívám při podzimu rýmičky. Jindy se s tím dá přežít, letos se bojím vylézt z domu, abych neskončil zlynčovaný na kandelábru. Nedivil bych se, sám se dívám na...

Sloupek Štefana Švece: Pošťák Prd o covidu

Málokdo mě může podezírat z lásky k youtuberům. Vadí mi hlavně proto, že obsadili YouTube. Kdyby tam nebyli a šveholili si svoje narcistní brepty doma do zdi,...

Sloupek Štefana Švece: Pravdy, které neplatí

Baví se se mnou – což mě těší – lidé z různých krajů. Nejenom geografických, byť pro ty z Vysočiny mám zvláštní slabost. Především z krajů názorových, co...

Výběr článků

Načítám