Hlavní obsah

Sloupek Štefana Švece: Pravdy, které neplatí

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baví se se mnou – což mě těší – lidé z různých krajů. Nejenom geografických, byť pro ty z Vysočiny mám zvláštní slabost. Především z krajů názorových, co leckoho dráždí (chcete-li triggerují).

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec (1978) je publicista a kritik.

Článek

Kdysi jsme se s přáteli konzervativními katolíky hádávali o homosexualitu. Oni mi srdečně nadávali do komoušů a nosili brožurky o tom, že sodomskou zpustlost je třeba převychovat. Já jim s láskou připomínal inkvizici a vysvětloval, že homosexualita je vrozená, takže od pánaboha, a převychovat se nedá.

Doba se posunula. Pochopil jsem to nedávno při debatě na jiném kraji. Přátelé progresivisté mi srdečně vynadali do fašounů a vysvětlili, že sexuální preference jsou tekuté, nebinární a kontinuální. Jde je plynule měnit, rozšiřovat i úžit. Zdánlivá stálost toho, že nás (ať máme jakékoli pohlaví) přitahují ženy či muži, je vrozená jen výjimečně. Obvykle jde o sociální tlak zvnitřněný výchovou. Heterosexualita i homosexualita jsou ustrnulý zvyk.

Sloupek Štefana Švece: Pošťák Prd o covidu

SALON

Dalek toho zpochybňovat nejnovější trendy jsem se hned po povinných urážkách do bolševiků zeptal: Znamená to tedy, že homosexualitu lze převychovat, jak mi tvrdívali přátelé koniášové? V principu ano, zněla odpověď. Důležité je ale uvědomit si, že každá taková převýchova je nepřípustné násilí.

Ano, je. Když jsem to ale nadhodil před přáteli papeženci, hned po něžném onálepkování neomarxistou se mi vysmáli. Po letech se prý ukazuje, že v jedné půlce otázky měli pravdu. Stačí pár dalších let, aby svět uznal, že ji mají i v té druhé.

Nebudu posuzovat, kdo je v podobných sporech pravdě blíž. Šeptem vám dokonce přiznám, že nejdál od ní jsou podle mě ti, kdo by ji chtěli držet nejpevněji. Co ale řeknu, je, že podobné spory jsou neskonale zajímavé. Znepokojují (vlastně triggerují) mé zavedené způsoby myšlení, vyhazují mě z intelektuálního sebezalíbení a jsem přesvědčený o jejich prospěšnosti. Pomáhají mi poznat vlastní slepá místa a rozkrývat, proč mě některé chyby, omyly a nespravedlnosti vytáčejí a jiné nechávají v klidu.

Tam, kde vidíme nepřípustné názorové okraje (třeba Vysočinu), jsou zajímaví a nenahraditelní lidé. Nezbavujme se ani jich, ani jejich názorů. Hýčkejme si ty, se kterými nesouhlasíme, v zájmu světa a v zájmu sebe sama.

Reklama

Související témata:

Související články

Sloupek Štefana Švece: Rozděl a...

Mívám při podzimu rýmičky. Jindy se s tím dá přežít, letos se bojím vylézt z domu, abych neskončil zlynčovaný na kandelábru. Nedivil bych se, sám se dívám na...

Sloupek Štefana Švece: Pošťák Prd o covidu

Málokdo mě může podezírat z lásky k youtuberům. Vadí mi hlavně proto, že obsadili YouTube. Kdyby tam nebyli a šveholili si svoje narcistní brepty doma do zdi,...

Výběr článků

Načítám