Hlavní obsah

První ukázka. Lov na Harveyho Weinsteina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První ukázka z amerického filmu Když promluvila je venku. Vypráví o novinářkách, které odstartovaly kauzu producenta Harveyho Weinsteina.

Trailer filmu Když promluvila

 
Článek

Kauzu spustily v deníku New York Times Jodi Kantorová a Megan Twoheyová. Zveřejnily první případy zneužívání a sexuálního obtěžování žen filmovým producentem Harveym Weinsteinem. Film dokumentuje snahu novinářek najít a rozmluvit alespoň jednu jeho oběť, aniž tuší, jakou lavinu tím spustí.

Ve snímku si zahrály Zoe Kazanová, Carey Mulliganová, Patricia Clarksonová a Samantha Mortonová.

Weinstein byl v roce 2020 v Americe odsouzen na 23 let za znásilnění a sexuální nátlak. V několika dalších bodech obžaloby ho porota zprostila viny. Poté se vynořilo ještě pár dalších případů, většina z nich je ale promlčená.

Weinsteinova kauza odstartovala mohutnou vlnu MeToo, která se ovšem podle mnohých komentátorů vymkla kontrole a ne vždy vítězil rozum.  Stovky francouzských umělkyň zveřejnily v roce 2018 dopis v deníku Le Monde, kde formu kampaně kritizovaly. Signatářky v čele s herečkou Catherine Deneuveovou odmítly kriminalizovat muže za flirtování.

Zakázaný a vymazaný Kevin Spacey se vrací k filmu

Film

„Znásilnění je zločin. Ale neodbytné nebo nemotorné flirtování není zločin a ani galantnost není agresí mužského šovinismu,“ uvedly v roce 2018.

Slavný režisér a herec Terry Gilliam uvedl, že hnutí MeToo je „hon na čarodějnice“ a že ublížilo i slušným lidem. Režisér také upozornil na současnou mediální vlnu nenávisti proti mužům. Uvedl, že už je unaven tím, jak jsou „bílí muži obviňováni ze všeho, co je na světě špatné“.

Woody Allen: Nevidím rozdíl v tom, jestli si mě pamatují jako režiséra, nebo pedofila

Kultura

Následně byl kvůli svým názorům vyhozen z britského divadla Old Vic, kde měl letos uvést představení Into The Woods.

Vlna MeToo smetla i další známé umělce - třeba režisér Woody Allen byl v USA bez jakéhokoliv důkazu opakovaně dehonestován a připraven o již domluvenou práci. Zaměstnanci jednoho nakladatelství dokonce demonstrovali na ulici, když chtěl vydat své paměti.

Reklama

Výběr článků

Načítám