Hlavní obsah

10 filmů z vesmíru, které vás přenesou i do jiných galaxií

Novinky, mim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzdálené galaxie přitahují lidskou pozornost od dávných věků. Zkoumání hvězd a možností, které vesmír nabízí, je naše přirozenost. Chceme vědět, co nás obklopuje. Do vesmíru se můžete podívat, i když nejste vědci a astronauti, a to například prostřednictvím těchto deseti filmů.

Foto: Warner Bros

Anne Hathawayová a Matthew Mc Conaughey.

Článek

1. 2001: Vesmírná odysea

Film inspirovaný povídkou Hlídka Arthura C. Clarkea režíroval Stanley Kubrick, premiéru měl v roce 1968 a hráli v něm například Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester, Margaret Tyzacková, Leonard Rossiter a Sean Sullivan. Kubrick mistrně ukazuje svět, ve kterém lidi cestující vesmírem a různými dimenzemi bojují s palubním počítačem.

10 tipů na mysteriózní filmy, které vás znepokojí

Film

2. Marťan

Prašná bouře zaskočí astronauty ze Země na Marsu. Nakonec odletí v domnění, že jeden z nich, Mark Watney (Matt Damon), zahynul. Jenže on přežil. Teď musí zjistit, jak vyslat signál, aby pro něj někdo přijel. Podaří se záchranná mise? Snímek natočený podle knihy Andyho Weira režíroval Ridley Scott, premiéru měl v roce 2015.

10 sci-fi filmů, které jsou kultovní a měli byste je vidět

Film

3. Interstellar

Skupina výzkumníků musí ve vesmíru najít nový domov pro lidstvo. Snímek měl premiéru roku 2014, režíroval ho Christopher Nolan a hlavní role hráli Matthew McConaughey a Anne Hathawayová.

10 filmů od Quentina Tarantina, které stojí za to zhlédnout. Pulp Fiction je jasné, ale co dál?

Film

4. Gravitace

Sandra Bullocková zamíří do vesmíru po boku George Clooneyho. Rutinní výprava se změní v horor, když jejich loď ztratí spojení se Zemí a ubývá jim kyslík. Drama roku 2013 natočil režisér Alfonso Cuarón.

10 tipů na filmy od Tima Burtona, mistra fantazie

Film

5. První člověk

Tento film vznikl podle knihy Jamese R. Hansena. Vypráví příběh o prvním přistání na Měsíci. Neila Armstronga hrál Ryan Gosling, snímek režíroval Damien Chazelle. Premiéra byla roku 2018.

Zachraňte vojína Ryana, Pianista, Statečné srdce. 10 válečných filmů, které stojí za to vidět

Film

6. Den nezávislosti

Na Zemi zaútočí mimozemšťani a vyhlazují jedno město po druhém. Podaří se lidem ubránit? Režisér Roland Emmerich tento akční thriller natočil roku 1996. Hráli v něm například Will Smith a Jeff Goldblum.

10 filmů, které dostaly Oscara a měli byste je vidět

Film

7. Strážci galaxie

Tuhle bláznivou komedii s hodně postavami natočil roku 2014 režisér James Gunn podle komiksů Dana Abnetta a Andyho Lanninga. Ve filmu hráli například Chris Pratt a Zoe Saldanová.

Jaké filmové premiéry nás čekají v roce 2020?

Film

8. Ad Astra

I Brad Pitt se nechal zlákat k natočení vesmírného příběhu. Film se odehrává ve dvaadvacátém století, kdy je umělá inteligence součástí všech průmyslových odvětví, Měsíc a Mars jsou kolonizovány a lidmi osídlené satelity obíhají kolem Neptunu. Pitt vede tým, který na Zemi staví anténu, která zasahuje až do vesmírného prostoru a má sloužit k vyhledávání inteligentního mimozemského života. Jeho otec (Tommy Lee Jones) kdysi zmizel i s misí kdesi ve vesmíru. Pitt se ho vydává hledat a jeho cesta odhalí tajemství zpochybňující podstatu lidské existence. Film natočil roku 2019 režisér James Gray.

Filmy, které měly premiéru v roce 2019 a stojí za to, je vidět

Film

9. Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje

Asi neexistuje slavnější sci-fi vyprávění než Star Wars. V tomto díle, který měl premiéru roku 1977 a natočil ho režisér George Lucas, byli rytíři Jedi vyhlazeni a Impérium vládne galaxii pevnou rukou. Najde se ale malá skupina povstalců, která to nechce nechat jen tak. Hráli zde Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisherová a další.

10 snímků s drsňákem Brucem Willisem, které vám zajistí akční večer

Film

10. Star Trek

Toto dobrodružné sci-fi roku 2009 natočil režisér J. J. Abrams, hráli tam například Chris Pine, Zachary Quinto, Leonard Nimoy, Eric Bana a další. Příběh pojednává o první výpravě mladé posádky na palubě hvězdné lodi U.S.S. Enterprise.

10 filmových thrillerů, ze kterých budete mít husinu

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám