Hlavní obsah

10 filmů, které dostaly Oscara a měli byste je vidět

Novinky, mim

Každý filmař by si přál získat Oscara. Zlaté sošky uděluje od roku 1929 Akademie filmového umění a jsou považovány za nejprestižnější filmové ceny. Vybrali jsme deset snímků, které Oscara dostaly. Až nebudete vědět, jaký film si pustit, zkuste něco z následujícího seznamu a nebudete litovat.

Foto: Foto archiv, Právo

Batman

Článek

1. Milionář z chatrče

Drama podle knihy Vikase Swarupa o chlapci z bombajského slumu, který jde do soutěže Chcete být milionářem? a díky drsným životním zkušenostem všechno ví a vyhrává, získalo Oscara za nejlepší film roku 2008. Natočil ho režisér Danny Boyle a hlavní roli zahrál Dev Patel. Film proměnil osm nominací na Oscara z deseti - kromě té za nejlepší film také za nejlepší režii, adaptovaný scénář, střih, mixáž zvuku, kameru, filmovou hudbu a píseň.

2. Crash

Roku 2005 získal Crash Oscara za nejlepší film. Režíroval ho Paul Haggis, v hlavních rolích se představili Sandra Bullock, Don Cheadle, Matt Dillon, Jennifer Esposito, William Fichtner, Brendan Fraser, Terrence Howard, Chris Bridges, Thandie Newton, Ryan Phillippe a Larenz Tate. Crash je jeden z filmů, ve kterém se proplétají osudy různých lidí. Snímek zobrazuje Ameriku v její nejšpinavější formě - plnou rasismu, předsudků a strachu. Drama získalo Oscara ještě za nejlepší originální scénář a střih.

10 kultovních hororů, ze kterých vám půjde mráz po zádech

Film

3. Americká krása

Roku 1999 natočil režisér Sam Mendes Americkou krásu s Kevinem Spaceym v hlavní roli. Dvouhodinový film získal pět Oscarů - za nejlepší film, režiséra, herce v hlavní roli, původní scénář a kameru. Snímek popisuje na první pohled běžnou americkou rodinu. Čím déle ji ale sledujete, tím víc vám dochází, že každý její člen je nešťastný. A americký sen se rozpadá nejen jim, ale i jejich sousedům.

4. Rain Man

Dustin Hoffman a Tom Cruise excelují v příběhu o autistickém Raymondovi a jeho bratrovi, který se o jeho existenci dozví až v dospělosti a musí se o něj najednou starat. Dojemný film natočil roku 1988 Barry Levinson. Snímek byl osmkrát nominován na Oscara a vyhrál sošky za nejlepší film, herce v hlavní roli (Dustin Hoffman), původní scénář a režiséra.

Od Světáků po Pelíšky aneb 10 českých filmů, které byste měli vidět

Film

5. Rocky

I když nejste zrovna fanoušky sportovních filmů, tento snímek, ke kterému napsal scénář Sylvester Stallone a zahrál si v něm i hlavní roli boxera, si užijete. Popisuje totiž cestu bojovníka, což může být metaforou k běžnému životnímu lopocení. Nemusíte být nejlepší, ale stačí se nezaleknout, makat a výsledky se dostaví. Film roku 1976 zrežíroval John G. Avildsen. Z deseti nominací na Oscara dostal tři sošky - za nejlepší film, střih a režiséra. Snímek má ještě několik pokračování a všechna jsou skvělá.

6. Temný rytíř

Na začátku jednadvacátého tisíciletí režisér Christopher Nolan natočil trilogii o komiksovém hrdinovi - Batman začíná, Temný rytíř a Temný rytíř povstal. Právě druhý díl se stal diváky i kritiky nejoblíbenějším. Hlavní roli Batmana hrál Christian Bale, jeho protivníka Jokera ztvárnil Heath Ledger. Ten bohužel natáčení nedokončil. Byl nalezen v hotelovém pokoji předávkovaný léky. Tvrdí se, že se vžil do role psychopata natolik, že ho to pohltilo. Posmrtně získal roku 2009 Oscara za vedlejší mužskou roli. Temný rytíř dostal Oscara ještě za střih zvuku.

10 tipů na animované filmy pro malé i velké diváky

Film

7. Půlnoc v Paříži

Milý film režiséra Woodyho Allana natočený roku 2011 doporučujeme všem, kdo mají rádi Paříž a francouzskou poetiku. Na Oscara byl nominován čtyřikrát, sošku získal jen Allen za původní scénář. A o co v něm jde? Gil (Owen Wilson) a Inez (Rachel McAdamsová) jedou s jejími rodiči do Paříže. Gil se jde jeden večer sám projít a najednou se vrátí o sto let v čase a vidí toto romantické město ještě krásnější, a navíc potká kulturní velikány, kteří Paříž milovali stejně jako on.

8. Pán prstenů: Návrat krále

Závěrečný díl fantastické trilogie natočené podle knihy Johna Ronalda Reuela Tolkiena uzavírá příběh o prstenu moci, který se dva malí hobiti Frodo a Sam snaží zničit hozením do hory Osudu. Pomáhají jim v tom elfové, lidi i trpaslíci. Temný pán Sauron, který po prstenu touží, ale povolal skřety a zlé čaroděje, aby jim to překazili a on tak získal moc nad celým světem. Snímek z roku 2003 proměnil všech jedenáct nominací na Oscara. Zlatou sošku si tvůrci odnesli za nejlepší film, píseň (Annie Lennox - Into The West), režiséra (Peter Jackson), filmovou hudbu, adaptovaný scénář, zvuk, vizuální efekty, návrh kostýmů, výkon ve výpravě, střih a masky.

9. La La Land

Co se stane s láskou, když je touha po slávě silnější? Romantický muzikál vypráví o vztahu ambiciózní Mii (Emma Stoneová), která se chce stát opěvovanou hollywoodskou herečkou, a pianisty Sebastiana (Ryan Gosling). Film roku 2016 natočil režisér Damien Chazelle. Snímek získal čtrnáct nominací na Oscara, nakonec jich ale proměnil jen šest, a sice za hudbu, ženský herecký výkon v hlavní roli, režiséra, kameru, nejlepší píseň (City of Stars) a výkon ve výpravě.

10. Favoritka

Historické drama z 18. století o britské královně Anně (Olivia Colmanová), která trpěla dmou, a jejích dvou přítelkyních, které se snažily stát její favoritkou všemi možnými lstmi, natočil roku 2018 režisér Yorgos Lanthimos. Z deseti nominací nakonec Oscara získala jen Colmanová, přesto tento snímek stojí za zhlédnutí.

Kdo dostane příští Oscary, je zatím ve hvězdách, ale Česko slaví úspěch „aspoň” mezi studentstkými Oscary, ktyrý získal film Dcera. Více o cenách si můžete přečíst zde.

Jste-li milovníky filmových klasik, možná vás překvapí, že mnohé z nich byly natočeny už před dvaceti lety, například Matrix, Americká krása a Šestý smysl. Jaké další, si můžete přečíst zde.

Nuda? Vyberte si film z těchto deseti komedií a pobavíte se

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám