Hlavní obsah

10 filmů od Quentina Tarantina, které stojí za to zhlédnout. Pulp Fiction je jasné, ale co dál?

Novinky, mim

Filmy Quentina Tarantina se v podstatě všechny staly kultovními. Zhlédnout jeho filmografii je snad povinnost pro všechny filmové fajnšmekry. I když moc Oscarů neposbíral, deset těchto jeho snímků stojí za vidění.

Foto: KVIFF

Uma Thurmanová v jedné ze svých nejslavnějších rolí Nevěsty ve filmu Kill Bill

Článek

1. Hanebný pancharti

Jak v podání Quentina Tarantina vypadá druhá světová válka? Samozřejmě jako totální šílenost. Pancharti jsou američtí elitní vojáci, kteří mají za úkol zabít nacisty v kině. Jejich plán je ale nečekaně překažen Shosannou, která si jde pro pomstu za vyvraždění rodiny. Scénář napsal a režie se ujal Quentin Tarantino roku 2009. Ve snímku hráli Brad Pitt, Christoph Waltz, Michael Fassbender, Diane Krugerová a další hollywoodští herci první kategorie.

10 snímků, ve kterých exceluje Tom Hanks: Trosečník, Terminál a další

Film

2. Kill Bill

Co se stane, když se bývalá členka zabijáckého komanda (Uma Thurmannová) rozhodne zmizet a začít znovu? Na její chystanou svatbu dorazí její bývalý šéf (David Carradine), který se svou partou promění její sen v krvavá jatka. Jenže nevěsta neumře. Přežije a jde si pro pomstu. Film se skvělým soundtrackem byl natočen roku 2011.

10 kultovních hororů, ze kterých vám půjde mráz po zádech

Film

3. Osm hrozných

V chatě během vichřice uvízne osm osob - lovec lidí, jeho vězenkyně, major, bývalý voják a čtyři cizinci. Kdo přežije? Tříhodinový western postavený na dlouhých dialozích natočil Tarantino roku 2015. Hudbu k snímku složil Ennio Morricone (a dostal za ni Oscara) a hráli v něm Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leighová, Walton Goggins, Tim Roth, Michael Madsen, Demián Bichir a Bruce Dern.

10 filmů o drogách: Requiem za sen, Kokain nebo Trainspotting

Film

4. Čtyři pokoje

Povídkovou komedii roku 1995 natočili a scénář napsali Allison Andersová, Alexandre Rockwell, Quentin Tarantino a Robert Rodriguez. Každý se zhostil jednoho příběhu, Tim Roth hraje v každém z nich a všechny se odehrávají o silvestrovské noci v jednom losangeleském hotelu. Epizodní roli tu sehrála i Madonna.

10 tipů na fantasy filmy, díky nimž prožijete večery plné kouzel

Film

5. Gauneři

Mafián najme na vyloupení klenotnictví zločince, kteří se vzájemně neznají. Akci zmaří policie, několik lupičů zemře, další utečou a schovají se, ale napětí narůstá a čas jednomu postřelenému zloději ubývá. Kdo je zradil? V thrilleru z roku 1992 hráli Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen, Chris Penn nebo Steve Buscemi.

7 filmů o autech, které má smysl vidět, i když nejste fanda sporťáků

Film

6. Jackie Brownová

Podle knihy Elmora Leonarda roku 1997 Quentin Tarantino natočil kriminální drama o letušce (Pam Grierová), která si přivydělává pašováním špinavých peněz. Zatknou ji dva agenti, kteří chtějí, aby jim pomohla dopadnout jejího šéfa, drogového dealera. Pam zosnuje plán. Chce se zbavit policie i šéfa a získat miliony, jenže vše nejde podle plánu.

10 tipů na animované filmy pro malé i velké diváky

Film

7. Sin City - město hříchu

Minimum barev, zato hodně bitek. Předlohou tomuto artově zpracovanému akčnímu filmu byl komiks Franka Millera, který ho ve společnosti Roberta Rodrigueze a Quentina Tarantina roku 2005 také zrežíroval. Noirový thriller se odehrává ve Městě hříchu plném násilí, striptérek a prostitutek. Hráli tam Jessica Albová, Bruce Willis, Mickey Rourke, Clive Owen, Elijah Wood, Benicio Del Toro nebo Brittany Murphyová.

10 tipů na filmy s 3D efekty: Avatar, Avengers i TRON

Film

8. Auto zabiják

Psychopatický kaskadér sleduje mladé ženy, které následně zabije při nafingovaných autonehodách. V hlavních rolích hrají Kurt Russell, Rosario Dawsonová, Vanessa Ferlitová nebo Rose McGowanová. Tento film Tarantino režíroval, napsal i natočil roku 2007.

Od Světáků po Pelíšky aneb 10 českých filmů, které byste měli vidět

Film

9. Kill Bill 2

Pokračování Kill Billa bylo natočeno v roce 2004. Film uzavírá příběh o nevěstě, která se mstí těm, kteří zničili vše, co milovala. A její pomsta je více než sladká.

10 tipů na westernové snímky, s nimiž zažijete večer s lovci lidí a bandity

Film

10. Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Když se řekne Quentin Tarantino, asi většině lidí se vybaví Pulp Fiction z roku 1994. V akčním snímku s vtipnými dialogy, ve kterém se několik historek nakonec spojí v jednu, hráli například John Travolta, Samuel L. Jackson, Tim Roth, Uma Thurmanová, Christopher Walken, Bruce Willis, Harvey Keitel nebo Amanda Plummerová. Tarantino spolu s Rogerem Avarym dostali Oscara za scénář. Byla tak proměněna jediná ze sedmi nominací. Nominován byl například John Travolta za Vincenta Vegu, ale sošku získal Tom Hanks za ztvárnění hlavní role ve Forrestu Gumpovi.

10 tipů na kultovní filmy, které byste měli vidět

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám