Hlavní obsah

10 tipů na filmy pro pamětníky, které pobaví i mladší ročníky

Novinky, mim

Nemusíte být narozeni před druhou světovou válkou, aby se vám líbily filmy pro pamětníky. Takový Kristián nebo Eva tropí hlouposti jsou kouzelné dodnes. A co teprve Cesta do hlubin študákovy duše! Výhoda filmů pro pamětníky je i to, že jsou standardně dlouhé hodinu a půl a netrápí diváka tři hodiny, jako tomu bývá u filmů z posledních let. Vybrali jsme deset starých českých snímků, u kterých prožijete příjemný večer.

Foto: ČTK

Oldřich Nový s Adinou Mandlovou v legendárním filmu Kristián.

Článek

1. Eva tropí hlouposti

Nataša Gollová a Oldřich Nový září v komedii plné zmatků a záměn režiséra Martina Friče z roku 1939. Kouzelný film postavený na groteskních scénách je ideálním tipem na pohodový večer.

Filmy, které měly premiéru v roce 2019 a stojí za to, je vidět

Film

2. Rodinné trampoty oficiála Tříšky

Cholerický bytový referent Tříska odjede s celou rodinou na venkov na odpočinek. Jak to asi může dopadnout? Komedii v roce 1949 režíroval Josef Mach a hrají v ní Saša Rašilov st., Jarmila Kurandová, Rudolf Hrušínský nebo Ludmila Vostrčilová.

Jaké filmové premiéry nás čekají v roce 2020?

Film

3. Cesta do hlubin študákovy duše

Martin Frič zrežíroval tuto komedii ze studentského prostředí, která popisuje vztahy mezi studenty gymnázia a jejich profesory. Ve filmu z roku 1939 se představili například Ladislav Pešek a Jaroslav Marvan.

10 filmů, které dostaly Oscara a měli byste je vidět

Film

4. Škola základ života

A další film ze školy, tentokrát z roku 1938, ale režíroval ho zase Martin Frič. V komedii o pátrání po autorech satirického časopisu Řev septimy, který pobouří většinu učitelského sboru, hráli například Theodor Pištěk, František Smolík, František Kreuzmann st., Jaroslav Marvan a František Filipovský.

Od Světáků po Pelíšky aneb 10 českých filmů, které byste měli vidět

Film

5. Ducháček to zařídí

Excelentní Vlasta Burian coby Ducháček dominuje v této komedii natočené roku 1938 režisérem Karlem Lamačem. Ducháček vede advokátní kancelář JUDr. Fauknera, která spravuje finanční záležitosti rodiny Rispaldiců. Ta je ale na dně a Faukner, protože je zamilovaný do mladé Rispaldicové, ji financuje. Nakonec své konto ale vyčerpá i on a Ducháček musí zařídit, aby se finančně vysátá rodina opět dostala k penězům.

10 tipů na filmy pro ženy: Dámy, tyto snímky vám zlepší den

Film

6. Kristián

Kouzelný Oldřich Nový a krásná Nataša Gollová, to je ústřední dvojice tohoto filmu Martina Friče z roku 1939. Idylu manželského páru naruší, když Nový potká Adinu Mandlovou...

10 tipů na mysteriózní filmy, které vás znepokojí

Film

7. U pokladny stál...

Rok 1939, režisér Karel Lamač a Vlasta Burian v hlavní roli. Humor této situační komedie o mnoha záměnách a zvratech je tradičně postavená na zábavném chaosu mezi postavami.

10 tipů na filmy o upírech: Drákula a další snímky, kde se pije krev

Film

8. To neznáte Hadimršku

Revident Hadimrška je vyslán, aby reorganizoval Zlatníkovu gramofonovou firmu kvůli dluhům. A to by to nebyl český film pro pamětníky, aby se to celé nezamotalo. Snímek v roce 1931 natočila dvojice režisérů Karel Lamač a Martin Frič a hrají v něm například Vlasta Burian, Čeněk Šlégl, Jaroslav Marvan a Viktor Nejedlý st.

Jim Carrey v hlavní roli: 10 tipů na filmy s úžasným komikem

Film

9. Hotel Modrá hvězda

Zuzana zdědí omšelý hotel a hned se začne snažit, aby prosperoval. Jejím prvním hostem je muž, jehož novomanželka do starého hotýlku odmítá vstoupit. Nataša Gollová, Oldřich Nový, Adina Mandlová, Theodor Pištěk, Ladislav Pešek, Jára Kohout, Čeněk Šlégl, František Filipovský, Marie Nademlejnská a další herci se objevili v této komedii z roku 1941, kterou natočil Martin Frič.

Johnny Depp je mistr převleků. 10 tipů na filmy s hollywoodským krasavcem

Film

10. Roztomilý člověk

Kdo je Roztomilý člověk? No přece Oldřich Nový! Alespoň tomu tak je v komedii Martina Friče z roku 1941. Nový ztvárnil redaktora Viktora Bláhu, který si neustále vymýšlí bláznivé historky, kterými mate okolí.

10 tipů na kultovní filmy, které byste měli vidět

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám