Hlavní obsah

V Berlíně odstartoval 65. ročník mezinárodního filmového festivalu. Nicole Kidmanovou koruna neozdobí

Právo, Věra Míšková, Berlín

Jako jedno z hlavních témat 65. ročníku filmového Berlinale, které začalo v německé metropoli ve čtvrtek večer, ohlásili organizátoři příběhy silných žen a jejich postavení ve společnosti. A v duchu tohoto ohlášení také projekce začaly.

Foto: Reuters

Damian Lewis a Nicole Kidmanová na berlínském setkání s novináři.

Článek

Hned úvodní film Nikdo nechce noc španělské režisérky Isabel Coixetové a jeho rozpačité přijetí však připomnělo, že téma samo o sobě nestačí. Hrdinka filmu, manželka amerického polárníka Roberta Pearyho, určitě prožila fantastickou zkušenost, když se vydala za svým mužem na severní pól, aby na něj počkala v základním táboře. Toto dobrodružství ji svedlo na jedno místo s mladou eskymáckou dívkou (hraje ji japonská herečka Rinko Kikuči), která k jejímu překvapení čekala s Pearym dítě. Tma, zima, číhající smrt...

Juliette Binocheová v hlavní roli sice trpí stejně přesvědčivě jako před dvěma lety v roli Camille Claudelové, ale spolu s ní trpí i divák předlouhými záběry, nekonečným snímáním krajiny i zubožených žen.

Bohužel překvapivě ještě hůře se vedlo slavnému německému režisérovi Werneru Herzogovi s filmem Královna pouště. Vypráví v něm o anglické spisovatelce Gertrudě Bellové, která se podílela na politickém uspořádání Středního východu po 1. světové válce. Film se však vrací i na začátek 19. století, kdy se tam Bellová vydala poprvé a prožila tam velkou lásku.

„Nejsem člověk, který jen sedí v bezpečí domova a jezdí autem do studia,“ řekla v Berlíně představitelka titulní role Nicole Kidmanová. „Když mi Werner zavolal, jestli bych s ním jela točit do Maroka a bydlela tam v poušti, zeptala jsem se jen, jestli s sebou mohu vzít děti. A když řekl, že dostanou vlastní stan, hned jsem začala balit. Do pouště jsem se zamilovala, dělala jsem tam věci, které nikdy předtím, a jsem za to vděčná.“

Nicméně obsazení Kidmanové se jeví jako jeden z nejhorších Herzogových nápadů. Letos sedmačtyřicetiletá herečka se sice ze všech sil snaží vypadat jako mladá dívka, ale ztuhlá grimasa zřejmě v důsledku četných zásahů plastických chirurgů jí téměř brání hrát – pomineme-li, že moc nemá, co by hrála. A není to jen ona, s níž režisér trefil vedle. Jednak zvolil až naivní styl vyprávění, a také ostatní role obsadil dost nešťastně. Když se na plátně objevil hrdina Twilight ságy a idol teenagerů Robert Pattinson jako Lawrence (ano, ten z Arábie, za kterého dostal Oscara Peter O´Toole), vypukl sál v nechtěný smích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám