Hlavní obsah

Rolling Stones vypouští svou druhou nejhranější píseň kvůli možnému nařčení z rasismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké turné jedné z nejznámějších kapel všech dob má hořkosladkou příchuť. Radost z hraní před desítkami tisíc lidí zkalila nedávná smrt bubeníka Charlieho Wattse. Fanoušci si rovněž nevychutnají píseň Brown Sugar. Píseň pojednávající o otrokářství, rasismu a sexuálním násilí by mohla v někom vyvolat dojem, že podobné věci naopak adoruje.

Foto: Profimedia.cz

Rolling Stones na koncertu v Charlotte v rámci svého amerického turné.

Článek

Během probíhajícího turné poskytli Mick Jagger a Keith Richards rozhovor pro Los Angeles Times, v němž se mimo jiné řešilo i to, proč už kapela nezařazuje do playlistu píseň Brown Sugar, která je jejich druhou nejhranější.

V dnešní době prosazování politické korektnosti však píseň, ve které se hovoří o „otrokářské lodi míří k bavlníkovým plantážím“ a „otrokáři, kterého můžeš slyšet, jak o půlnoci bičuje ženy“, může vzbudit kritiku, přestože pouze popisuje otrokářství a seuxální násilí, jehož oběťmi otroci často byli. A rozhodně je nepropaguje.

Nutno dodat, že šlo o dobrovolné rozhodnutí samotné kapely, kterou nikdo z rasismu či schvalování znásilnění neobvinil.

„Já nevím. Snažím se přijít na to, v čem je vlastně problém. Nerozumí snad, že ten song je o hrůzách otroctví? Ale snaží se ji prostě pohřbít. Momentálně se nechci dostat do žádných konfliktů se všemi těmihle sr...,“ uvedl se smíchem Richards s odkazem na boje o to, co rasismus je a co rasismus není. „Ale doufám, že tu krásku budeme za čas moct vzkřísit v její původní slávě,“ dodal k písni.

Profesor pustil studentům Othella s Olivierem, byl obviněn z rasismu

Amerika
Killing An Arab
S podobným problémem se potýkala například britská kapela The Cure s jednou ze svých nejstarších písní Killing An Arab z roku 1979. Její text vychází z konkrétní scény z románu existencialisty Alberta Camuse Cizinec (L'Étranger) a nemá nic společného s nenávistí vůči Arabům. Vysvětlování však bylo marné, kritika se zejména po roce 2000 stupňovala. Zpěvák Robert Smith proto pro píseň vystřídal několik alternativních názvů, například Kissing An Arab, Killing Another nebo Killing an Ahab. Při posledním turné mu už ale došla trpělivost a vrátil se k původnímu textu.

Mick Jagger byl k otázce nezařazení písně o dost rezervovanější. „Brown Sugar hrajeme každý večer od roku 1970, takže někdy si prostě řekneš: 'Tuhle prostě pro teď vyřadíme a uvidíme, jak to půjde',“ uvedl s tím, že sestavit playlist pro koncerty na stadionech je opravdu těžká věc. Ani on nevyloučil, že se Brown Sugar v budoucnu vrátí.

Rolling Stones vytáhli z šuplíku přes 40 let starou nahrávku

Kultura

Jagger sám má k písni dost vlažný vztah. V rozhovoru z roku 1995 uvedl, že něco takového by už nenapsal. Píseň složili Richards s Jaggerem v roce 1969 a původně se jmenovala Black Pussy. Pod jménem Brown Sugar pak vyšla v roce 1971. Singl se stal číslem jedna v americké hitparádě, v té britské skončil na druhém místě.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel bubeník Rolling Stones Charlie Watts

Ve věku 80 let zemřel bubeník skupiny Rolling Stones Charlie Watts. Uvedl to hudebníkův agent s tím, že Watts zemřel v úterý v jedné z londýnských nemocnic...

Výběr článků

Načítám