Hlavní obsah

Profesor pustil studentům Othella s Olivierem, byl obviněn z rasismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký hudební skladatel čínského původu Bright Sheng zrušil seminář na Michiganské univerzitě poté, co ho studenti obvinili z rasismu. Důvodem bylo, že jim na hodině pustil film Othello z roku 1965, v němž má představitel hlavní role Laurence Olivier načerněný obličej. Informoval o tom minulý týden místní deník Michigan Daily.

Foto: Everett Collection, Profimedia.cz

Lawrence Olivier jako Othello

Článek

Pětašedesátiletý Sheng, který na Michiganské univerzitě působil přes 20 let a jehož skladby hrají přední symfonické orchestry celého světa, zahájil v tomto semestru seminář zaměřený na Shakespearova díla.

Na první hodině pustil 10. září studentům film, v němž britský herec Laurence Olivier ztvárnil Othella. Spolu s dalšími třemi herci v této zfilmované divadelní inscenaci byl za výkon nominován na Oscara.

Kanadský premiér se omluvil, že si kvůli školnímu karnevalu ztmavil obličej

Amerika

„Úplně mě to šokovalo,” napsala jedna ze studentek ve stížnosti na Shenga vedení fakulty. To se posléze omluvilo stejně jako Sheng, jehož kurz pak převzal děkan hudební a divadelní fakulty David Gier.

„Shengův čin není v souladu s přesvědčením naší školy, která bojuje proti rasismu, za různost a za rovnost a inkluzivnost,” řekl Gier k zářijovému incidentu.

„Pro studenty to bylo zraňující a zneklidňující.“ Dodal, že seminář převzal po dohodě se Shengem.

„Jako učitel reprezentuji univerzitu a měl jsem postupovat citlivěji. Z hloubi svého srdce bych chtěl říci, že velmi lituji toho, co se stalo. Omlouvám se za svůj čin, který vás urazil a rozzlobil, a jímž jsem ztratil vaši důvěru,” napsal Sheng.

Obvinění z rasismu odmítl a připomněl, že za svou dlouhou kariéru spolupracoval i s řadou černochů.

„Členové Hudební, divadelní a taneční fakulty včetně Shenga prošli školením proti rasismu,“ dodala mluvčí univerzity Kim Broekhuizenová. Od profesorů se očekává, že „ve svých třídách aktivně zapojí studenty do diskusí o rase a rasismu“.

„Hudební historie nabízí lekce, které i dnes zůstávají významné, včetně toho, jak kabaretní umělci se začerněnými tvářemi v rámci americké populární hudby vytvářeli a podporovali rasistické stereotypy.“

Tato představení se konala na přelomu 19. a 20. století. Zmínila, že prezentace podobných aktivit vždy vyžaduje adekvátní kontext a musí být ukazována citlivě.

Horší než kulturní revoluce?

„Bright Sheng přežil Maovu kulturní revoluci, ale možná ´nepřežije´ akci skupiny kverulantských studentů Michiganu,” připomněl jeden z komentářů na Twitteru, že Sheng se narodil v Šanghaji.

Když mu bylo 11 let, několik měsíců po premiéře filmu Othella s Olivierem, přišly k nim domů Rudé gardy a sebraly jeho matce klavír.

Začerněný obličej v Americe v posledních letech mnozí považují za rasismus.

V roce 2019 zažil podobný incident i kanadský premiér Justin Trudeau, když média v předvolební kampani zveřejnila jeho několik let starou fotku, na níž měl začerněný obličej na večírku pořádaném na téma arabské noci.

I Trudeau se omluvil s tím, že tehdy nevěděl, že to může být považováno za rasismus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám