Hlavní obsah

Zemřel bubeník Rolling Stones Charlie Watts

Novinky, ČTK, jem, alt, fia
Aktualizováno

Ve věku 80 let zemřel bubeník skupiny Rolling Stones Charlie Watts. Uvedl to hudebníkův agent s tím, že Watts zemřel v úterý v jedné z londýnských nemocnic obklopen blízkými. Svět podle něj přišel o jednoho z největších bubeníků své generace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zemřel bubeník Rolling Stones Charlie WattsVideo: Reuters

 
Článek

„S hlubokým zármutkem oznamujeme smrt našeho drahého Charlieho Wattse,” citovala AFP z prohlášení agenta.

Britský deník The Daily Mail připomněl, že hudebník se zotavoval z nedávné neodkladné operace, kvůli níž byl nucen zrušit plánovanou účast na turné po Spojených státech.

Foto: Profimedia.cz

Charlie Watts

Watts se spolu s Mickem Jaggerem a Keithem Richardsem podílel na všech albech skupiny Rolling Stones. Jeho styl byl mezi bubeníky unikátní mimo jiné v tom, že na rozdíl od většiny hráčů při úderu na virbl často vynechával úder na hi-hat.

Už v roce 2004 se Watts léčil v londýnské nemocnici z rakoviny krku. Z ní se tehdy zotavil po čtyřech měsících léčby včetně šesti týdnů intenzivní radioterapie. Na začátku srpna Wattsův mluvčí oznámil, že se hudebník kvůli blíže neurčené nemoci nezúčastní turné Rolling Stones plánovaného na podzim. „Charlie podstoupil úspěšnou operaci, ale lékaři si myslí, že potřebuje odpočinek,” uvedl tehdy.

Foto: Profimedia.cz

Charlie Watts na koncertě Rolling Stones v roce 2019 v americkém městě Santa Clara

Watts byl nedílnou součástí skupiny a společně s Jaggerem a Richardsem byl jediným ze zakládajících členů skupiny, kteří v ní dosud hráli. Brian Jones se v roce 1969 utopil za dosud nevyjasněných okolností v bazénu svého domu, basista Bill Wyman kapelu opustil v roce 1992. Watts se kromě hraní na bicí podílel také na navrhování pódiové prezentace, grafiky a designu kapely a na koncertech býval oceněn největším aplausem.

Tmelící prvek kapely

Oba frontmani Rolling Stones Mick Jagger i Keith Richards svorně prohlašovali, že Watts byl tou nejdůležitější součástí kapely. To on byl podle odborníků svým úsporným bubnováním hybnou silou mašiny a v dobách sporů mezi hlavními protagonisty byl Watts také vždy úspěšným a respektovaným smírčím soudcem.

Foto: Profimedia.cz

Kapela Rolling Stones na snímku z roku 2002. Zleva Charlie Watts, Mick Jagger, Ronnie Wood a Keith Richards

Watts se nikdy nezapojoval do románků s početnými fanynkami - byl skoro půlstoletí ženatý s Shirley Ann Shepherdovou, s níž má dceru Seraphinu. Traduje se také, že když majitel Playboye Hugh Hefner pozval kapelu do své prostopášné rezidence, zmizel tam Watts raději v herně.

I „vzorňák” Watts ovšem prošel v polovině 80. letech obdobím, kdy se mu alkohol a drogy vymkly kontrole. „Mezi roky 1983 a 1986 jsem byl někdo úplně jiný, kvůli mému chování mě málem opustila manželka,” řekl o své krizi středního věku.

Milý člověk a skvělý společník

„Byl to milý člověk. Věděl jsem, že byl nemocný, ale nevěděl jsem, že tak moc,” uvedl kytarista a člen skupiny Beatles Paul McCartney ve videovzkazu. „Charlie byl fantastický bubeník. Pevný jako skála,” dodal.

„Bůh žehnej Charliemu Wattsovi. Budeš nám chybět,” napsal na twitteru Ringo Star, další člen Beatles, který stejně jako Watts proslul hrou na bicí nástroje. Zpěvák Elton John označil zesnulého za „dokonalého bubeníka”, „nejstylovějšího muže” a „skvělého společníka”.

Reklama

Výběr článků

Načítám