Hlavní obsah

Nakladatelé žádají vládu o záchranu knižního trhu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakladatelé, distributoři a provozovatelé knihkupectví žádají v otevřeném dopise premiéra Andreje Babiše o pomoc při záchraně tuzemského knižního trhu. Iniciativy se jako největší subjekt u nás chopila Euromedia Group, která i jménem dalších partnerů, jakými jsou Svaz českých knihkupců a nakladatelů, Albatros Media, Knihy Dobrovský, Kosmas, Argo a další, požádala premiéra o pomoc.

Foto: ČTK

Knižní trh se ocitl v ohrožení.

Článek

„V dopise spatřujeme jedinou možnost, jak lze ještě zachránit celý knižní segment, který v tuto chvíli doslova balancuje na hraně svého dalšího bytí či nebytí,“ sdělil Lukáš Novák, generální ředitel Euromedia Group.

Knižní trh za poslední dva týdny ocitl v patové situaci. Způsobilo ji především rozhodnutí vlády o uzavření většiny obchodů včetně knihkupectví, jež bylo kvůli epidemii nového koronaviru nevyhnutelné.

Důsledky, které to během krátké doby přineslo, jsou však pro náš knižní trh fatální. Pokud se tato situace, dotýkající se nejen knihkupců, ale také nakladatelů, knižních distributorů a dalších subjektů, nezačne co nejdříve řešit, záchrana už nejspíš nebude možná.

Podle autorů dopisu vyústí zhroucení knižního průmyslu do celospolečenského problému. V sázce jsou vzdělanost, čtenářská gramotnost a konkurenceschopnost.

KOMENTÁŘ: Ekonomická a sociální podpora státu je v časech koronaviru nezbytná nutnost - Thomas Kulidakis

Komentáře

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám