Hlavní obsah

Martin Garrix pracoval na hymně s Bonem a The Edgem

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oficiální hymnou fotbalového UEFA EURO 2020 je píseň We Are the People. Napsali a zrealizovali ji nizozemský producent, skladatel a dýdžej Martin Garrix, zpěvák Bono Vox a kytarista The Edge, oba členové irské skupiny U2. Píseň vznikala tři roky a její premiéra musela být odložena kvůli vypuknutí koronavirové pandemie.

Foto: Twitter M. Garrixe

Zleva Bono, Martin Garrix a The Edge, tvůrci hymny.

Článek

Pětadvacetiletý Garrix už napsal desítky skvělých skladeb, nahrál i duety s Duou Lipou, Bebe Rexhou či Macklemorem. Z toho důvodu by se mohlo zdát, že jeho autorství hymny pro významnou světovou událost, jíž nesporně fotbalové mistrovství Evropy je, bylo otázkou času.

„Když jsem dostal od UEFA nabídku na vytvoření hudby doprovázející šampionát, nemohl jsem tomu uvěřit. Teprve když se vše potvrdilo, nevíra se změnila ve stres, vzrušení a vděčnost za to, že mi tolik důvěřovali a všechno bylo v mých rukou. Dodnes je to pro mě velice surrealistická situace,“ řekl Garrix.

Potom představil lidem z fotbalové unie melodii, kterou vymyslel. Spojoval ji s létem a euforií, a byť pak napsal ještě další, nic ho nebavilo více než ta, která vznikla jako první.

Demoverze písně zahrnovala i kytarový riff, který mu připomněl práci The Edge. Když fotbalovým šéfům navrhl, že by byl rád, aby kytarové sólo natočil právě The Edge, byli pro. Na jeho ostych kytaristu kontaktovat prý jeden z fotbalových funkcionářů reagoval slovy, že pokud se ho na spolupráci přímo nezeptá, odpověď bude vždycky „ne“. Odtud už vedla cesta i za zpěvákem Bonem.

„Bono a The Edge původně na mém seznamu nebyli, protože se mi zdálo nemožné přimět je, aby spolupracovali,“ říká Garrix.

Rozhodl se to nicméně zkusit a demonahrávka putovala za oběma velikány světové pop music.

„Už o několik hodin později jsem o písni mluvil po telefonu s Bonem. Zpíval mi melodii. Musel jsem na chvíli ztlumit mikrofon v telefonu, protože jsem měl takovou radost, že se mi chtělo křičet. Nemyslel jsem si, že bude tak otevřený. Okamžitě mi řekl, že je ochotný se mnou pracovat,“ vzpomíná Garrix.

„A The Edge? Ten byl z písně nadšený od prvního okamžiku. Výrazně se zapojil do jejího vzniku a podepsal se pod výsledný zvuk. Přitom mě neustále povzbuzoval, přál mi, abych se jako autor stále prosazoval. On i Bono jsou géniové! Jsem jim vděčný a stále nemohu uvěřit, že jsem s nimi mohl dělat,“ uzavřel Garrix.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám