Hlavní obsah

Do Prahy se v srpnu vrátí kultovní Pixies

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Slavná americká skupina Pixies vystoupí 25. srpna 2022 v karlínském Fóru. V osmdesátých letech dokázala vrátit rocku svěžest, jakou měl v šedesátých letech. Ukázali, že pořád jde hrát chytlavé písně, aniž by to byl komerční pop.

Foto: S Smack U / Travis Shinn

Pixies

Článek

Legendární bostonská skupina Pixies patří k nejvýznamnějším představitelům amerického indie rocku přelomu osmdesátých a devadesátých let.

Bostonské kvarteto vedené Blackem Francisem, který dal v roce 1986 kapelu dohromady s kytaristou Joeyem Santiagem, dokázalo spojit punk a novou vlnu s garážovým rockem i surf rockem a se zvukovými stěnami experimentujících Sonic Youth.

Debutové minialbum Come On Pilgrim působilo jako zjevení, ostrý zvuk a ohromná energie se snoubily s výraznými melodiemi i texty o marnosti. Zatímco první album Surfer Rosa (1988) se neslo v podobném duchu, následující Doolittle z roku 1989 byl melodičtější, pestřejší a nestavělo tolik na ostrém zvuku.

Po vydání vynikající desky však vzrostlo napětí mezi zpívajícím kytaristou Blackem Francisem a baskytaristkou Kim Deal. Ta pak postavila se svou sestrou Kelly vlastní kapelu Breeders.

Návrat na scénu

Nakonec se ale čtveřice opět dala dohromady a přišla s dalšími dvěma alby Bossanova a Trompe Le Monde, která se nesla v podobném duchu, ukazovala ohromný skladatelský potenciál Blacka Francise, který se stal takřka výlučným autorem, ale už nepřinášela žádná překvapení.

I to zřejmě přispělo k rozpadu, Francis se pod novým jménem Frank Black vydal na úspěšnou sólovou kariéru, zatímco Kim Deal na čas obnovila Breeders.

Comeback kultovní skupiny, která měla tak velký vliv na celou nezávislou scénu, přišel v roce 2004. Skupina sice natočila novou píseň Bam Thwok, žila ale ze starého materiálu, který i po letech působil překvapivě svěže.

Nová alba se objevila až po definitivním odchodu Kim Deal v roce 2012, protože neměla zájem tvořit nové písně. Tři EP natočené v roce 2012 a vydané v letech 2013 a 2014 se později objevily na albu Indie Cindy.

S novou stálou baskytaristkou Paz Lenchantinovou, která napřed hrála s kapelou jen na koncertech, skupina natočila v roce 2016 desku Head Carrier. Zatím poslední deskou je Beneath The Eyrie z roku 2019. To je považovaná za nejlepší z nových desek, i tak však zůstává ve stínu klasických alb z přelomu osmdesátých a devadesátých let. Právě ta přitahují posluchače i nyní a koncerty Pixies bývají pravidelně vyprodané.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám