Hlavní obsah

Zastavení stíhání Grygárka definitivně platí

Praha
Aktualizováno

Zastavení stíhání Libora Grygárka, bývalého náměstka pražského vrchního státního zástupce, je pravomocné. Rozhodnutí potvrdil po čtvrtečním neveřejném zasedání pražský vrchní soud. Dozorové Vrchní státní zastupitelství v Olomouci si proti rozhodnutí podalo stížnost k pražskému vrchnímu soudu, která však nebyla úspěšná.

Foto: Petr Horník, Právo

Libor Grygárek

Článek

Informace vyplývá z justiční databáze Infosoud, na posun v případu v pátek upozornil server SeznamZprávy.

Grygárek čelil obžalobě ze zneužití pravomoci v souvislosti s lobbistou Romanem Janouškem a jeho švýcarskými konty. Grygárkovo stíhání však letos v červenci zastavil pražský městský soud - zčásti z důvodu, že žalovaný skutek není trestným činem, zčásti kvůli promlčení.

Grygárek obvinění od začátku odmítal, jeho obžaloba se týkala mimo jiné okolností spojených s vyřizováním žádosti o právní pomoc, kterou českým žalobcům zaslalo Švýcarsko. Samotné policejní obvinění je z roku 2013, vyšetřovatelé tehdy tvrdili, že Grygárek nezadal objasnění údajného praní špinavých peněz v zahraničí. Podle žalobců Grygárek takto postupoval vzhledem k osobnímu vztahu s Janouškem.

Soud zastavil stíhání bývalého žalobce Grygárka

Domácí

Janouška poslaly soudy na 4,5 roku do vězení za to, že v roce 2012 srazil opilý autem ženu v pražské Michli. Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Trest nastoupil v listopadu 2014. V brněnské věznici zůstal do března 2016, potom byl kvůli zdravotním důvodům dočasně propuštěn na svobodu.

Vrchní soud letos potvrdil zamítnutí žádosti o prominutí zbytku trestu a Janoušek se musí do vězení vrátit. Termín stanoví Krajský soud v Brně, na rozhodnutí má čas do dubna příštího roku, kdy Janouškovi končí přerušení trestu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám