Hlavní obsah

Žalobci se nedovolají proti osvobození Rittiga a Nečasové

Praha

Státní zástupce nenavrhne dovolání v kauze údajného vyzrazení utajované informace Bezpečnostní informační služby (BIS) lobbistovi Ivu Rittigovi. Osvobození Rittiga, exšéfky premiérova kabinetu Jany Nečasové (dříve Nagyové) i advokáta Davida Michala je tak definitivní.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nečasová si před soudem podává ruku s lobbistou Ivo Rittigem (30. května 2016)

Článek

O vývoji v případu informovala v úterý Česká televize (ČT). Obžaloba tvrdila, že Nečasová prozradila v roce 2012 Rittigovu právníkovi Michalovi obsah zprávy BIS, a že lobbista mohl díky tomu učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány a instituce.

„Dovolání v předmětné věci iniciováno nebude. S rozhodnutími soudů sice nesouhlasíme, ale zákonné podmínky pro podání dovolání nejvyšším státním zástupcem jsou vymezeny velmi úzce a neumožňují v této věci dovolání podat, a proto nezbývá než rozhodnutí soudů respektovat," řekl ČT Petr Šereda z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

Soud osvobodil manžele Nečasovy v kauze tzv. trafik, odposlechy byly marné

Krimi

Pražský vrchní soud obžalované pravomocně osvobodil letos v říjnu. Potvrdil tak předchozí závěr Městského soudu v Praze. Ten sice napoprvé uznal trojici vinnou, napodruhé – po odchodu původního předsedy senátu do důchodu – rozhodl opačně.

Soudkyně Monika Křikavová tehdy uvedla, že popsané skutky Rittiga a Michala nejsou trestným činem, protože se nepodařilo prokázat, že se muži skutečně dozvěděli o obsahu utajovaných listin. U Nečasové pak podle soudu nebylo prokázáno ani to, že se skutek vůbec stal.

Kauza Nečasové a Rittiga kvůli zprávě BIS se protáhne, soudce šel do důchodu

Krimi

Státní zástupce Rostislav Bajger pro Nečasovou požadoval tříleté vězení, pro oba muže navrhoval podmínky a peněžité tresty.

Obžalovaní vinu od počátku odmítali, Rittig obžalobu označil za absurdní. Nečasovou justice už dříve potrestala tříletou podmínkou a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy, a to za zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování dřívější manželky premiéra Petra Nečase (ODS).

V kauze tzv. trafik pro poslance ODS ji soud letos v létě nepravomocně zprostil viny a zároveň zastavil její stíhání za nezdanění luxusních darů od politiků a lobbistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám