Hlavní obsah

Soud uznal Nečase vinným z křivé výpovědi, lhal kvůli manželce

Novinky, kub
Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 1 uznal bývalého premiéra Petra Nečase vinným z křivé výpovědi v kauze zneužití Vojenského zpravodajství (VZ). Jaký trest expolitikovi uložil, soud nezveřejnil, protože rozhodnutí ještě nebylo Nečasovi doručeno.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jana Nečasová s manželem Petrem.

Článek

Z justiční databáze Infosoud vyplývá, že soud rozhodl v pondělí trestním příkazem. Na vývoj v případu ve středu upozornila Česká televize (ČT).

Rozhodnutí soudu není konečné. Pokud si proti němu Nečas podá tzv. odpor, bude soud jeho případ řešit veřejně v hlavním líčení, zmínila ČTK.

Státní zastupitelství obžalovalo Nečase letos počátkem května poté, co případ vyšetřovala policie. Podle žalobců se expremiér dopustil křivé výpovědi při hlavním líčení v kauze zneužití vojenské tajné služby ke sledování Nečasovy rodiny, zejména jeho nyní už bývalé manželky Radky.

Státní zástupce obžaloval expremiéra Nečase

Krimi

Podle vyšetřovatelů opakovaně vypovídal ve prospěch své nynější manželky Jany (dříve Nagyové), která byla hlavní obžalovanou v kauze zneužití VZ.

Nečasovi hrozilo podle paragrafů šest měsíců až tři roky vězení. Jaký verdikt soud vyslovil ohledně trestu, není zatím známo, rozhodnutí dosud nebylo Nečasovi doručeno.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Manželé Nečasovi u Obvodního soudu pro Prahu 1 (listopad 2017).

Podle rozsudku nechala v roce 2012 tehdejší šéfka kabinetu premiéra Nečase Nagyová nezákonně sledovat jeho manželku Radku, aby urychlila coby jeho milenka rozvod. Nechala prý rovněž sledovat dva zaměstnance Úřadu vlády.

Soud zpřísnil Nečasové i zpravodajcům podmínky za zneužití rozvědky

Krimi

Nečas u soudů, kde vystupoval v kauze jako svědek, tvrdil, že sledování své tehdejší manželky nařídil sám. Objevily se prý totiž obavy o bezpečnost jeho rodiny. Tuto interpretaci ale soud odmítl a Nečasovu výpověď označil jako účelovou.

Kauza Vojenského zpravodajství přispěla v červnu 2013 k pádu Nečasovy vlády. Nagyová nakonec dostala za zneužití zpravodajců tříletou podmínku a desetiletý zákaz působení ve vedoucích funkcích státní správy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám