Hlavní obsah

Soud osvobodil manžele Nečasovy v kauze tzv. trafik, odposlechy byly marné

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, jkk, kub

Obvodní soud pro Prahu 1 ve čtvrtek osvobodil expremiéra Petra Nečase a jeho manželku Janu v kauze tzv. trafik pro poslance. Podle soudu se skutek nepodařilo prokázat. Rozhodnutí nejsou pravomocná, lze se proti nim odvolat.

Žalobce Rostislav Bajger k případu tzv. trafikVideo: Jakub Kotalík, Právo

 
Článek

„Nepodařilo se prokázat skutek, který je popsán v obžalobě," řekla soudkyně Helena Králová v odůvodnění rozhodnutí.

Soud zároveň u Nečasové zastavil trestní stíhání kvůli údajnému zkrácení daní, kterého se měla dopustit, když nepřiznala luxusní dary od vlivných lidí z byznysu.

Zproštění obžaloby očekával dokonce i žalobce, který nenavrhoval žádné tresty. „K vině a trestu jsme se nevyjadřovali. Soud za situace, kdy nepovolil odposlechy, nemá podmínky pro rozhodnutí o vině a trestu. Navrhl jsem obnovit dokazování, pokračovat přehráním odposlechů a po nich by se musely opakovat některé svědecké výpovědi,“ shrnul pro Právo svou závěrečnou státní zástupce Rostislav Bajger.

„Za třicet let praxe jsem takový návrh nepronášel,“ dodal žalobce.

Odposlechy Nečasové a spol. byly nezákonné, rozhodl Nejvyšší soud

Krimi

Osvobození klienta navrhl v závěrečné řeči také Nečasův advokát Adam Černý, zmínila ČTK. Obhájce se také opřel do státního zastupitelství, žalobci si podle něj mohou za nepoužitelnost odposlechů u soudu sami, protože od začátku museli vědět, že jsou za hranou zákona.

„Angažovanost státního zastupitelství v této věci je velmi nestandardní. I ze závěrečné řeči pana státního zástupce je vidět, že bere tuto věc osobně a chybí mu nestrannost," řekl Černý.

Jana Nečasová s manželem Petrem u soudu, záběry z 30. května 2016Video: Novinky

S Nečasovými čelí obžalobě v případu také exnáměstek ministra zemědělství Roman Boček, soud ho rovněž osvobodil. Podle obžaloby v roce 2012 přislíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu.

Podle obviněných se jednalo o standardní politická vyjednávání, která neměla nic společného s korupcí.

Soud uznal Nečase vinným z křivé výpovědi, lhal kvůli manželce

Krimi

Exposlanci Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř byli původně v roce 2013 stejně jako Nečasová zadrženi a skončili ve vazbě, nakonec ale Nejvyšší soud rozhodl o tom, že se jich trestní stíhání netýká kvůli poslanecké materiální imunitě.

Trojice zákonodárců posléze vysoudila po státu odškodné za nezákonné trestní stíhání v řádu stovek tisíc korun a v případu vystupovali již jen jako svědci.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Petr Nečas a Jana Nečasová (dříve Nagyová)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám