Hlavní obsah

Za brutální ubodání spolužačky stráví mladík 18 let za mřížemi, potvrdil soud

Právo, Novinky, bad, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kvůli neopětované lásce brutálním způsobem zavraždil spolužačku. Teď devatenáctiletý Daniel Miarko stráví 18 let za mřížemi. Rozhodl o tom v úterý pražský vrchní soud, který zamítl Miarkovo odvolání. V něm se mladíkovi obhájci s pomocí znalců snažili zpochybnit Miarkovu příčetnost v době vraždy. Lednový verdikt plzeňského soudu je tak pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Daniel Miarko u odvolacího soudu Video: Novinky

 
Článek

„Je nepochybné, že obžalovaný určitou duševní poruchou trpí, leč to nemá podle našeho názoru takový vliv na jeho chování, aby bylo možno dospět k závěru o snížení jeho ovládacích a rozpoznávacích schopností,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Martin Zelenka a odvolání zamítl jako nedůvodné. Osmnáctiletý trest je podle Zelenky trestem sice přísným, nikoliv ale nepřiměřeně přísným.

Obhajoba se novým vypracovaným posudkem snažila soud přesvědčit, že Miarko trpí závažnou poruchou osobnosti a je u něj možnost recidivy. „Sám o tom mluví, že by mohl podobné jednání opakovat,“ podotkl psychiatr Petr Roček, znalec najatý obhajobou.

Trestný čin spáchal pod vlivem dlouhodobé nepohody.
psycholožka Ivana Holubcová

Miarkův obhájce proto v odvolání navrhoval soudu, aby byl mladíkovi z hlediska ochrany společnosti uložen trest zabezpečovací detence, pro kterou jsou podle Ročka dány podmínky. Zároveň by podle obhajoby měl být vypracován nový znalecký posudek na základě dlouhodobého pozorování.

„Domnívám se, že trpí lehkou formou Aspergerova syndromu, to je taková lehčí forma dětského autismu,“ dodala u soudu Ivana Holubcová, která pro obhajobu vypracovala psychologickou část posudku. „Trestný čin spáchal pod vlivem dlouhodobé nepohody,“ podotkla také psycholožka.

Miarko zavraždil stejně starou spolužačku Terezu v květnu 2018. Kvůli tomu, že nedokázal unést fakt, že s ním nechtěla navázat bližší vztah, ji surovým způsobem ubodal.

Mladíka soudí za vraždu spolužačky. Doufám, že ji to bolelo, napsal po činu

Krimi

Dva nože pro jistotu

V osudný den se ve škole vymluvil na bolest hlavy a odjel do Zdemyslic, jižně od Plzně.

Tady se přesvědčil, že u dívky doma nikdo není, a šel na ni čekat na nádraží. Když o několik hodin později přijela a šla domů, vydal se za ní s asi pětiminutovým odstupem.

Vešel k dívce do domu a ona, když ho spatřila, začala na něj podle jeho slov křičet, ať jde pryč. „Jen jsem stál a mlčel. Když se otočila, chytil jsem ji za krk do kravaty, strhl na zem a ubodal. Zasadil jsem jí asi čtyři rány nožem do hrudníku,“ popsal mladík.

Aniž by se přesvědčil, jestli dívka žije, odjel domů. Rodičům i kamarádům napsal, co provedl. Po půlhodině přijela jeho matka a odvezla ho zpět na místo činu. Tam už dívku v tratolišti krve objevila sousedka, kterou požádala matka zavražděné, aby ji šla zkontrolovat, protože jí nezvedala telefon.

Ze čtyř ran nožem do hrudníku šly tři přímo do srdce. Miarko bodal takovou silou, že dívce probodl hrudní kost. Zavražděná měla další dvě řezné a bodné rány na krku.

Na sociální sítě po vraždě Miarko napsal: „„Nacpal jsem jí nůž do krku. Doufám, že ji to bolelo. Když ji nemůžu mít já, tak ji nebude mít nikdo.“

Řekl mi, že zabil Terku. Myslela jsem si, že fantazíruje, řekla matka obžalovaného

Krimi

Miarko před plzeňským soudem prohlásil, že ho k činu vedla zpráva od kamarádky, že si jeho vyvolená našla přítele. „Pro jistotu jsem si doma vzal dva nože, kdybych náhodou jeden ztratil. Odjel jsem do bydliště Terezy a tam ji zavraždil,“ řekl soudu mladík a dodal, že doufal ve víc než přátelství, a nesnesl pomyšlení, že by měla někoho jiného.

Podle soudních znalkyň Miarko moc dobře věděl, co dělá. „Násilné jednání obžalovaného nebylo chorobně motivováno. Je zcela duševně zdravý a ví, co dělá. Dobře si uvědomuje následky protiprávního jednání,“ uvedla psychiatrička Gabriela Leblová.

Nacpal jsem jí nůž do krku. Za vraždu spolužačky Terezy dostal mladík 18 let

Krimi

Miarko kromě trestu odnětí svobody musí také rodičům zavražděné zaplatit 2,4 milionu korun a prarodičům 1,6 milionu jako odškodné.

Nabídl mu alibi, dostal podmínku

V případu byl odsouzen ještě Miarkův kamarád Daniel Š., a sice za neoznámení trestného činu. Miarko se mu pár dní před činem svěřil s tím, co chce provést. Daniel Š. mu na to údajně řekl, aby to nechal být.

Tři dny nato mu přišla od Miarka zpráva na mobil: „Hotovo, Dane. Je mrtvá.“ Sám mladík přiznal, že věděl hned, o koho se jedná. Místo telefonátu na tísňovou linku nebo policii odepsal: „Chceš alibi?“ Později to policistům vysvětlil, že nechtěl Miarka udat, protože je jeho kamarád.

Za svou nabídku Miarkovi se Daniel Š. nestydí, na svůj facebookový profil si po vynesení rozsudku nad Miarkem napsal: No Shame (Nestydím se).

Plzeňský soud vyměřil Danielovi Š. desetiměsíční trest s dvouletým podmíněným odkladem.

Podmíněný trest pro mladíka, který chtěl krýt vraha dívky, je definitivní

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám