Hlavní obsah

Řekl mi, že zabil Terku. Myslela jsem si, že fantazíruje, řekla matka obžalovaného

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Myslela jsem si, že je to zase nějaký výplod jeho fantazie. Tak ve čtvrtek u Krajského soudu v Plzni popisovala Lenka Miarková situaci, kdy jí syn do telefonu řekl, že zabíjel, a omlouval se za to. Krutou pravdu zjistila, až když za ním přijela do Zdemyslic, kde 18letý Daniel Miarko podle státního zástupce letos v květnu ubodal kvůli neopětované lásce stejně starou spolužačku.

BEZ KOMENTÁŘE: Daniel Miarko u souduVideo: Patrik Biskup, Jiří Šolc, Právo

 
Článek

Žena našla syna u řeky mezi Zdemyslicemi a Žákavou, kde se po činu schovával.

„Když nastoupil do auta, bylo mi jasné, že to udělal. Nijak zvlášť nekomunikoval. Opakoval, že Terce ublížil, ale dál to nespecifikoval. Jela jsem zpátky do Zdemyslic, kde jsem už viděla sanitky se spuštěnými majáky. Policistům jsem řekla, že to udělal Dan, a předala jim ho,“ uvedla dále žena.

„Dan chtěl s Terezou navázat vztah, mně se to moc nelíbilo. Měla na něj štiplavé poznámky, například na jeho postavu nebo že se obléká jako socka. Začal kvůli ní cvičit a držel životosprávu, která hraničila až s anorexií. Dan ale vypadal šťastný, s Terezou trávili hodně času,“ popisovala u soudu žena.

Později se jí syn svěřil, že ho Tereza nechce. „Byl nešťastný a loni v listopadu se pokusil o sebevraždu. Snědl hrst granulí na krysy a pak se vydal k řece do Zdemyslic, kde se scházel s Terezou. Tam chtěl umřít. Dojela jsem pro něj a odvezla ho do nemocnice na psychiatrii,“ pokračovala matka.

Mladíka soudí za vraždu spolužačky. Doufám, že ji to bolelo, napsal po činu

Krimi

Po propuštění z nemocnice začal Dan brát antidepresiva. „Postupem času začal být agresivní. Hrubě mi nadával, proč jsem ho nenechala umřít,“ uvedla Miarková.

„Psychologické vyšetření ukázalo, že je introvert, který v sobě všechno intenzivně prožívá. Podstoupil proto psychoterapii a přestoupil na jinou školu. Požádala jsem ho, aby si vymazal všechny kontakty na bývalé spolužáky. Věřil, že všechno zvládne,“ doplnila.

Radši dva nože

Podle ní Dan začal komunikovat s Terezinou kamarádkou. Například jí psal, že jednou má chuť Terezu zabít, podruhé že by ji zase rád k sobě tiskl. Mladík před soudem přiznal, že Terezu chtěl zabít.

„Rozhodl jsem se týden před činem. Vedla mě k tomu zpráva od kamarádky, že si (Tereza) našla přítele. Pro jistotu jsem si doma vzal dva nože, kdybych náhodou jeden ztratil. Odjel jsem do bydliště Terezy a tam ji zavraždil,“ uvedl před soudem Miarko.

Podle svých slov do ní byl zamilovaný. „Myslel jsem na ni každý den. Byli jsme přátelé a trávili spolu hodně času. Doufal jsem v něco víc než přátelství. Ona vztah nechtěla, odmítla mě a přestala se mnou komunikovat. Těžce jsem to nesl,“ dodal.

Vraždu spolužačky na Plzeňsku sdílel mladík na sociální síti

Krimi

Když v kritický den vstoupil k Tereze do domu, byla právě na záchodě. „Jakmile vyšla ven, začala na mě křičet, ať jdu pryč. Jen jsem stál a mlčel. Když se otočila, chytil jsem ji za krk do kravaty, strhl na zem a ubodal. Zasadil jsem jí asi čtyři rány nožem do hrudníku. Z šoku jsem utekl z domu, aniž bych se přesvědčil, jestli Tereza žije. Napsal jsem rodičům a dalším kamarádům, co jsem udělal,“ uvedl obžalovaný s tím, že asi po půlhodině přijela jeho matka a odvezla ho zpátky na místo činu.

„Při pitvě jsme zjistili čtyři bodné rány do hrudníku. Tři z nich probodly srdce a byly smrtící. Zemřelá měla dále dvě řezné a bodné rány na krku,“ uvedla ve čtvrtek před soudem soudní znalkyně Helena Kvapilová.

Podle ní šlo o útok velkou silou, o čemž svědčí i probodnutá hrudní kost. „Smrt nastala rychle, maximálně do sedmi minut po útoku,“ doplnila Kvapilová. Upozornila také na to, že se dívka patrně snažila bránit. „Svědčí o tom zranění na prstech ruky,“ dodala patoložka.

Na Plzeňsku našli zavražděnou osmnáctiletou dívku, policie má podezřelého

Krimi

Před soudem vypovídala rovněž dívka, které zavražděná poslala krátce před tragédií zprávu na mobil ve znění: „Pomoc, je tu Dan.“

„Snažila jsem se ji kontaktovat, ale už nereagovala. Psala jsem okamžitě Danově mámě s tím, že nechci plašit, ale že Dan je zřejmě u Terky a možná jí ublížil. Ona mi zavolala a řekla, že Dan je už v pohodě,“ vypovídala 18letá dívka.

Pak napsala Danovi, že se jí Tereza neozývá a že by tam měl být. „Přišla mi od něj zpráva, že je mrtvá. Dále psal, že jí toho udělal dost a doufá, že ji to bolelo,“ řekla svědkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám