Hlavní obsah

Stoka jde finále. Všichni jsou vinni, řekla žalobkyně a žádá pro Švachulu 14 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Korupční kauza týkající se údajných úplatků při zadávání veřejných zakázek v Brně po roce projednávání před soudem v pondělí zamířila do finále v podobě závěrečných řečí. Státní zástupkyně Jana Vítková ve své řeči zdůraznila, že všichni obžalovaní jsou vinni. Tresty by podle návrhu žalobkyně měly být v rozsahu od podmínky až po 14 let.

Podnikatel Saman El-Talabani u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Před soudem stojí celkem jedenáct lidí v čele s Jiřím Švachulou (dříve ANO) a také dvě firmy. Právě bývalý místostarosta radnice Brno-střed byl podle přesvědčení obžaloby hlavou korupční chobotnice ovládající stavební zakázky.

Skupina si měla přijít na desítky milionů korun na úplatcích, ovlivněny měly být zakázky až za půl miliardy korun.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) začali na případu pracovat na konci roku 2016.

Faltýnek ml. svědčil v kauze Stoka. Nemohl jsem nic ovlivnit, tvrdil

Krimi

Zlom přišel ve chvíli, kdy se koncem roku 2017 ve vazbě rozmluvil podnikatel Saman El-Talabani, tehdy obviněný v případu půlmiliardového úniku na DPH.

Ten detektivům přiznal i zapojení do „Švachulovy“ skupiny, přičemž za svou výpověď chtěl status spolupracujícího obviněného. El-Talabani už dostal tři roky vězení za účast na půlmiliardovém daňovém úniku na DPH při fiktivním obchodu s textilem.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Švachula

„Jeho výpověď byla klíčová. Je zjevné, že páchal rozsáhlou trestnou činnost, a zjevná je i jeho motivace ke spolupráci. Chce trest možná až o dvě třetiny nižší, než by jinak dostal. Ale přistoupil ke spolupráci za situace, kdy nevěděl o tom, že už se něco prověřuje,“ upozornila státní zástupkyně.

Bývalý policista ke kauze Stoka: El-Talabani je nebezpečný člověk s kontakty do podsvětí

Krimi

„Díky tomu měly orgány činné v přípravném řízení unikátní možnost pravdivost výpovědi jak v jejím celku, tak z hlediska jednotlivých detailů konfrontovat s v té době již diskrétně opatřeným komplexem důkazů o fungování této skupiny,“ zdůraznila Vítková.

„Šlo dále o nasazené odposlechy a provádění sledování osob, o jejichž existenci neměl nikdo mimo úzce vymezený okruh pracovníků orgánů činných v trestním řízení nejmenší vědomost,” dodala Vítková.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Podnikatel Saman El-Talabani u soudu.

Švachula celou dobu svou vinu zarputile popíral. Státní zástupkyně ale předestřela celou řadu odposlechů, které podle ní dokazují, jak bývalý vlivný politik tahá v pozadí za nitky a organizuje vybírání úplatků.

Právě pro Švachulu žádá státní zastupitelství nejpřísnější trest v trvání 14 let.

El-Talabani by si podle představ žalobkyně měl odsedět 4,5 roku, Pavel Ovčarčin 7,5 roku, Lubomír Smolka 2 roky a 10 měsíců, Petr Kosmák by měl vyváznout s podmínkou, stejně jako Michal Unzeitig a Luboš Krejčí.

Pro Petra Liškutina chce obžaloba 13 let, pro Petra Kaláška 12 let, stejně jako pro Ivana Trunečku, pro Jiřího Hose chce dva roky. Pro obžalované firmy navrhuje státní zástupkyně peněžité tresty.

Zavřou šéfa, toho Švachulu. V kauze Stoka zazněly u soudu v Brně odposlechy

Krimi

Švachulův obhájce Karim Titz nenechal nit suchou na El-Talabanim, který svou výpovědí bývalého politika potápí.

Titz upozornil, že El-Talabani má na svědomí obří daňový únik, byl odsouzen za křivé obvinění elitního policisty a je stíhán v kauze úniků informací z policejních databází.

Podle advokáta je klíčový svědek obžaloby podle slyšených svědků kariérní kriminálník. „Proti mému klientovi není žádný přímý důkaz, jen výpověď El-Talabaniho,“ zdůraznil Titz.

Reklama

Výběr článků

Načítám