Hlavní obsah

Bývalý policista ke kauze Stoka: El-Talabani je nebezpečný člověk s kontakty do podsvětí

Brno

Před brněnským krajským soudem v úterý pokračuje projednávání případu Stoka, tedy údajné korupce při zadávání veřejných zakázek v Brně. Před soudem v úterý vystoupil svědek, který nenechal nit suchou na jednom z obžalovaných a současně korunním svědkovi Samanu El-Talabanim.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Spolupracující obviněný Saman El-Talabani

Článek

Právě El-Talabani měl podle obžaloby stát vysoko v hierarchii celé skupiny, jež měla získávat úplatky ze zadávání veřejných zakázek. Ve své výpovědi „potopil” hned několik spoluobžalovaných včetně Švachuly nebo podnikatele Ivana Trunečky.

Jenže i sám El-Talabani má problémy se zákonem, soud jej před několika týdny potrestal za účast na obřím daňovém podvodu a byl odsouzen i za křivé obvinění elitního policisty.

O pověsti El-Talabaniho v Brně v úterý hovořil jako svědek bývalý policista z Útvaru pro odhalovaní organizovaného zločinu, který po svém odchodu od policie zakotvil ve firmě podnikatele Trunečky.

El-Talabani v kauze Stoka je usvědčený lhář, hájil se Faltýnek. To i prezident, opáčil moderátor

Domácí

„Trunečka za mnou přišel před několika lety s otázkou, zda mi něco říká jméno Talabani. Já jsem zalapal po dechu a řekl jsem mu, že je to nebezpečný člověk napojený na politiku, policii a podsvětí. A jestli může, ať se mu vyhne. Trunečka mi řekl, že se s ním setkal osobně i v restauraci, pod bundou měl bouchačku a nabízel mu nějakou ochranu. Měl z něj obavu, když mu hned na prvním setkání ukazuje zbraň,“ řekl před soudem svědek.

V brněnské Stoce přibylo dalších deset obvinění

Krimi

Bývalý policista pak svému šéfovi doporučil, aby z Brna zmizel, a podnikatel tak na dlouhé měsíce zmizel na Šumavu. „Měl jsem informace o tom, že Talabani může páchat trestnou činnost daňovou i násilnou, že si přes kontakty u policie dělá lustrace důležitých lidí,“ dodal svědek.

Zavřou šéfa, toho Švachulu. V kauze Stoka zazněly u soudu v Brně odposlechy

Krimi

Bývalý elitní detektiv se nechtěl pouštět do podrobností o tom, kde informace o El-Talabanim získal. „Nechci se pouštět na tenký led,“ snažil se vysvětlit předsedkyni senátu Jaroslavě Bartošové. „Už jste se na něj pustil, tak si dejte pozor, aby pod vámi nepopraskal,“ neměla soudkyně žádné pochopení pro vytáčky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám