Hlavní obsah

Vrhali na mě nenávistné upřené pohledy, tvrdí Ukrajinec. Za ubodání krajanů dostal 18 let

– Praha
Novinky, bad

Třiatřicetiletý Ukrajinec Maksym Andrejev si za dvojnásobnou vraždu svých krajanů odsedí 18 let ve vězení. Rozhodl o tom v úterý pražský vrchní soud, když zamítl Andrejevovo odvolání. Andrejev po hádkách a politické diskusi neustál údajné „nenávistné pohledy a sprosté žerty“ obou mužů. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný Andrejev s eskortouVideo: Novinky

 
Článek

„Bylo bezpečně prokázáno, že pachatelem tohoto trestného činu byl obžalovaný,“ uvedl předseda odvolacího senátu Martin Zelenka, který zároveň odmítl Andrejevovy úvahy o tom, že by útočil ještě někdo jiný, jako absurdní.

„Pachatelem všech těch zjištěných zranění byl obžalovaný,“ podotkl Zelenka.

Ukrajince podezřelého z dvojnásobné vraždy na Pardubicku zadrželi na hranicích

Krimi

Hádka o srnu

Andrejev své krajany ubodal loni 17. listopadu v ubytovně v Opatovicích nad Labem, když zapíjel svou první českou výplatu. Všichni tři dělníci se prý začali hádat už počátkem listopadu při porcování srny, kterou našli sraženou autem v příkopu. Později se pohádali, protože oba později ubodaní údajně neprojevili dostatečný vděk za pohoštění.

Podle Andrejeva došlo mezi muži k zuřivým politickým hádkám, přičemž Andrejev byl ocejchován jako potomek záporožských kozáků. Ukrajinci mají ve vztahu k nim staletý pocit křivdy.

Oba muži na Andrejeva v osudný večer údajně „vrhali upřené nenávistné pohledy, měli na něj sprosté žerty a nereagovali na výzvy, aby s tím přestali“.

Andrejev vzal nůž a 54letého muže ubodal 19 ranami, o deset let mladšího kolegu pak devíti ranami.

Za ubodání dvou krajanů poslal soud cizince na 18 let do vězení

Krimi

U soudu Andrejev sice potvrdil, že se pohádali, i to, že zaútočil nožem, odmítl ale počet zasazených ran i to, že by útočil s úmyslem oba muže zabít. Prý je pobodal v sebeobraně.

Rovnou navrhl i dvě varianty, jak se mohlo stát, že muži měli tolik ran, kolik jich měli. Jednak je prý možné, že existuje jakýsi „skrytý nepřítel, který se to snaží svést na něj“, případně nadhodil, že oba pobodané „někdo našel a aby to nevypadalo jako sebeobrana, tak je dopíchal“.

„Trvám na tom, že toto nebyla úmyslná vražda, skutečně jsem byl ve stavu afektu. Nikdy jsem nebyl v podobné situaci, měl jsem paniku, byl jsem v šoku, nevěděl jsem, co mám dělat,“ prohlásil v úterý před odvolacím soudem, kde zároveň žádal o snížení trestu.

Přiznal, že jeho obrana byla agresivní, stejně agresivní a opilí ale prý byli i oba muži. „Nejsem bandita, nejsem žádný zločinec,“ dodal Andrejev.

Počítačový expert

Po činu muž utekl do nedalekého Hradce Králové, odkud odjel vlakem do Prahy. Tam si koupil lístek na autobus směr Kyjev. Než ale autobus projel Polskem, byl na podezřelého vydán mezinárodní zatykač. Zadržen byl na polsko-ukrajinské hranici.

Obžalovaný má vysokoškolské vzdělání, před odchodem do Česka pracoval jako počítačový expert při zabezpečování jaderných elektráren. Mzdu v této profesi ale dostával několikrát menší než jako pomocný dělník na české stavbě. Chtěl podle svých slov materiálně zabezpečit rodinu.

Pozůstalým po ubodaných musí Andrejev zaplatit celkem 1,2 milionu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám