Hlavní obsah

Za ubodání dvou krajanů poslal soud cizince na 18 let do vězení

Právo, Zdeněk Seiner
Pardubice
Aktualizováno

Za dvojnásobnou vraždu z loňského listopadu v Opatovicích nad Labem uložil ve středu soud 33letému muži z Ukrajiny 18 let vězení. Podle obžaloby na ubytovně ubodal k smrti své dva krajany po opilecké hádce. V případu rozhodovala pardubická pobočka Krajského soudu v Hradci Králové.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Andreiev obžalovaný z vraždy před soudem v Pardubicích

Článek

Soud začal případ projednávat ve středu a ještě týž den rozhodl. Součástí rozsudku je rovněž vyhoštění na dobu neurčitou z Česka. Verdikt není pravomocný, odsouzený se proti němu na místě odvolal k vrchnímu soudu. Muž nadále zůstává ve vazbě.

Podle soudu se neprokázalo, že by zranění způsobná obětem, byla obranného charakteru. Přitěžujícími okolnostmi byl rovněž fakt, že muž po činu podle vyšetřovatelů zametal stopy a z místa utekl, aniž by přivolal zraněným pomoc.

Obžalovaný Maxym Andreiev přicestoval pracovat do Česka na stavbu dálnice jen několik týdnů před činem, od počátku si s krajany nepadli do noty. Hádat se začali dva týdny před tragickým večerem po porcování srny, kterou ukrajinští dělníci nalezli sraženou autem v příkopu.

Vše vyvrcholilo 17. listopadu loňského roku večer, kdy Andreiev pozval krajany na večírek, protože dostal svou první českou výplatu. Oba muži, později pobodaní, neprojevovali vděk za pohoštění, podle líčení obžalovaného u soudu došlo k zuřivým politickým hádkám, protože Andreiev byl ocejchován jako potomek záporožských kozáků. Ukrajinci mají ve vztahu k nim staletý pocit křivdy.

Ukrajince podezřelého z dvojnásobné vraždy na Pardubicku zadrželi na hranicích

Krimi

Vražedná bitka v kuchyni byla pak už jen vyvrcholením. Podle obžaloby Andreiev zasáhl 54letého muže devatenácti ranami nožem, o deset let mladší oběť zemřela po sedmi ranách.

„Nejsem zločinec, nechci do vězení,“ prosil Andreiev před senátem vedeným soudkyní Annou Sobotkovou. Snažil se soud přesvědčit, že obětem zasadil tři nebo čtyři rány, spíš povrchové, aby unikl jejich hrozbě, že mu zlámou obě nohy, ale po jeho panickém útěku někdo využil situace a zločin dokončil ranami vedenými přímo do srdce.

Jeho výpověď zpochybnili soudní znalci z oboru lékařství. Podle jejich vyjádření všechny rány padly v krátkém sledu a oba muži zasažení do srdce a aorty po masivním krvácení zemřeli v rozpětí desítek vteřin.

Ubila matku sekerou, dostala 15 let

Krimi

Andreiev se nejprve pokoušel zahladit stopy, utírat krev, pak utíkal z místa činu. Následně odjel z Hradce Králové vlakem do Prahy a na Florenci si koupil lístek na autobus do Kyjeva. Než autobus projel Polskem, byl na muže podezřelého z dvojnásobné vraždy vydán mezinárodní zatykač. Zadržen byl na polsko-ukrajinských hranicích.

Obžalovaný má vysokoškolské vzdělání, před odchodem do Česka pracoval jako počítačový expert při zabezpečování jaderných elektráren. Mzdu v této profesi dostával několikrát menší než jako pomocný dělník na české stavbě. Chtěl podle svých slov materiálně zabezpečit rodinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám