Hlavní obsah

Ukrajinec na ulici v Brně podle soudu podřízl krajana. Pak chtěl propustit, aby mohl narukovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Co může vést člověka k tomu, že po krátkém rozhovoru vytáhne nůž a druhého podřízne? Na tuto otázku marně hledal odpověď brněnský krajský soud, který se zaobíral případem Ukrajince, jenž takto loni v létě zaútočil na svého krajana.

Soud s Ukrajincem v BrněVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Napadený naštěstí útok přežil. Útočník Hennadii Priakhin ve čtvrtek u soudu vyfasoval 11 let vězení za pokus o vraždu. Nebylo mu nic platné, že se slzami v očích přesvědčoval trestní senát, že se musí postarat o své děti a narukovat k obraně vlasti.

K činu došlo loni na začátku června na brněnské Táborské ulici. K ukrajinskému manželskému páru se tam připojil jejich krajan a ptal se jich na cestu. Nakonec dvojici krátce doprovázel, aby po krátké době najednou vytáhl nůž.

Řidiče, který měl ze msty srazit a těžce zranit cyklistu, soud osvobodil

Krimi

„Šli jsme, o něčem jsme se bavili, ani už nevím o čem, pak jsem mu řekl, že se musíme rozloučit, protože jsme doma. Otočil jsem se a najednou mi tekla krev. Opřel jsem se o stěnu domu a viděl jsem, že má v ruce nůž,“ popsal u soudu napadený.

„Několikrát jsme se s ním loučili, ale on šel stále s námi. Nakonec mě odstrčil a řekl: Běž domů! Vrhl se na manžela, jako by se spolu otočili kolem dokola a manžel pak zůstal stát opřený o stěnu. Já jsem uviděla, že má na krku strašlivou ránu. Začala jsem křičet a volat o pomoc,” popsala manželka napadeného.

„Debata před tím byla trochu vzrušenější, bylo to na téma ruský a ukrajinský jazyk,“ nabídla možný motiv útočníka.

Soud s exšéfem brněnské kriminálky: Nařčení míří na ministra i primátorku

Krimi

„Nebylo to úmyslné zranění, chtěl bych se za to omluvit. Nemám v povaze, že bych něco takového chtěl způsobit schválně. Prosím o propuštění z vazby, abych se postaral o rodinu, mám dvě děti. A měl bych nastoupit do armády. Pokud mi dáte přísný trest, moje děti mezitím dospějí,“ pokoušel se pohnout soud ke shovívavosti Priakhin.

Jeho advokát zároveň předestíral soudu možnost, že k dvaceticentimetrové ráně na krku mohl napadený přijít nešťastnou náhodou od zavřeného zavíracího nože.

GPS v hodinkách jako důkaz nestačí

Krimi

„Obžalovaný nožem zranil ukrajinského válečného veterána a teď by sám chtěl bojovat za Ukrajinu?“ divil se státní zástupce požadavku Priakhina s odkazem na to, že napadený předtím, než odjel za prací do Česka, sloužil v armádě.

Foto: Právo

Soud s Ukrajincem v Brně

Senát v čele s Dagmar Bordovskou zdůraznil, že vina obžalovaného byla prokázána.

„Řešila se tu otázka motivu. Pokud tam nějaký důvod byl, nedozvěděli jsme se ho. Zúčastnění ho nechtějí říct, nebo to neví. Způsobené zranění masivně krvácelo a obžalovanému muselo být zřejmé, že takovým útokem může být ohrožen život. Ke smrti napadeného nedošlo jen náhodou,“ zdůraznila Bordovská.

Soudkyně umožnila Janouškovi přerušení trestu, podle NSS nechybovala

Krimi

Státní zástupce i Priakhin si ponechali po rozsudku lhůtu na rozmyšlenou pro případné odvolání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám