Hlavní obsah

Soud s exšéfem brněnské kriminálky: Nařčení míří na ministra i primátorku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vážná nařčení mířící na brněnské špičky ODS zazněla v pondělí před brněnským městským soudem, který začal projednávat obžalobu na bývalého šéfa brněnské hospodářské kriminálky Vladimíra Machalu a jeho kolegyni Jitku Broďákovou. Machala dle obžaloby pouštěl informace z vyšetřování svému známému Pavlu Kosmákovi, který nyní čeká na verdikt jako obžalovaný v kauze Stoka, tedy údajné korupci na radnici Brno-střed.

Vladimír Machala a jeho kolegyně Jitka Broďáková u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Propletený příběh spojuje právě zmíněnou Stoku, kde jde podle obžaloby o ovlivnění veřejných zakázek za půl miliardy korun, a údajné podvody při přidělování městských bytů v Brně. Z korupce při jejich přidělování obvinil špičky brněnské ODS Pavel Hubálek, který ovšem sám čelí podezření, že obíral důvěřivé lidi, kterým sliboval přidělení bytu za finanční úplatu.

Žalobci ve Stoce nechybovali, rozhodlo Nejvyšší státní zastupitelství

Krimi

Podle obžaloby si Machala pouštěl ústa na špacír před svým kamarádem a bývalým šéfem technického oddělení správy nemovitostí na radnici Brno-střed Kosmákem. „Tomu sděloval neveřejné informace týkající se trestního řízení proti Hubálkovi. Řekl mu například o přesném času konání domovní prohlídky na úřadu, přestože si byl vědom, že to je jeho prostředí, a že to tedy domovní prohlídka bude i na jeho pracovišti,“ prohlásila žalobkyně Petra Lastovecká.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vladimír Machala u soudu

Obžaloba také tvrdí, že Broďáková po domluvě s Machalou zanesla Kosmáka do policejnímu systému jako informátora, aniž by o tom věděl, a čerpala na něj finance v řádu tisíců korun. Informace přitom získávala od Machaly, který se je dozvěděl při mudrování u piva v brněnských hospodách od Kosmáka.

Rozsudek v kauze Stoka se odkládá, objevily se další důkazy

Krimi

Oba policisté před soudem vinu jednoznačně odmítli a státní zástupkyni vmetli, že mohli být na stopě velké korupční kauzy. „Hubálek nám začal vypovídat o organizované trestné činnosti v Brně. Za osoby páchající trestnou činnost označil současného ministra Pavla Blažka, primátorku Markétu Vaňkovou nebo náměstka primátorky Roberta Kerndla. Popsal jednotlivé skutečnosti, předání peněz a uvedl to procesně po řádném poučení týkajícím se křivého obvinění,“ prohlásil Machala.

„Něco jim vyšlo, něco ne, po volbách v roce 2014 už nebyli na radnici. Tohle je vykonstruované řízení proti nám,“ dodala Broďáková. Zmínění politici již dříve všechna osočení rezolutně popřeli. Trestní řízení týkající se možných Hubálkových podvodů s byty je již měsíce na mrtvém bodě.

Soud bude pokračovat prováděním dalších důkazů, oběma policistům hrozí trest za zneužití pravomoci úřední osoby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám