Hlavní obsah

Dítě přivedli až na práh smrti, vyvázli s podmínkou

Sypání soli na ruce, polámané kosti, krvácení do mozku a s tím spojené velké epileptické záchvaty. To vše zažila během prvních pár měsíců po narození holčička, o níž se takto „starali“ její rodiče. Děvčátko přežilo jen díky péči lékařů a rodiče skončili na lavici obžalovaných.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Od brněnského krajského soudu odešli jen s podmínkami, podle verdiktu, který má Právo k dispozici, se totiž nepodařilo prokázat, který z rodičů zranění způsobil.

Podle státní zástupkyně rodiče s dcerou zle nakládali takřka od jejího narození. Oba proto zažalovala za týrání a otce ještě navíc za ublížení na zdraví.

Obžalovaná opakovaně dceru fyzicky týrala tím, že jí máčela prsty rukou do soli, které si poté nezletilá dávala do úst a očí

„Když dcera odmítala podávanou stravu nebo plakala, obžalovaný s ní opakovaně třásl tak, že ji držel za trup, čímž jí způsobil opakované poranění hlavy a mozku,“ napsala do obžaloby.

„Obžalovaná opakovaně dceru fyzicky týrala tím, že jí máčela prsty rukou do soli, které si poté nezletilá dávala do úst a očí,“ dodala žalobkyně.

Syna roky izolovala od světa, dostala podmínku

Krimi

Rodiče se bránili, že dceři nijak neubližovali. „O tom, že malá měla zranění lebky, zlomené ručičky, zakrvácené spojivky a že si to nemohla způsobit sama, jsem něco málo slyšela. Nedokážu si to vysvětlit, nezpůsobila jsem jí to,“ řekla žena při výslechu s tím, že namáčení ručiček do soli udělala na popud svého partnera.

Prý mu vyklouzla

Otec přiznal, že jednou pod vlivem okolností dcerou trochu zahýbal, jednou mu také vyklouzla při koupání. „Miloval jsem ji, nedokázal bych jí ublížit,“ dodal. Právě otec se jednoho dne rozhodl s plačící dcerou vydat do brněnské Dětské nemocnice. Matka tam prý dřív nejela, neboť neměla peníze na jízdenku.

Lékaři děvčátko okamžitě hospitalizovali na jednotce intenzivní péče. „Dítě utrpělo několik opakovaných poranění hlavy a mozku. Ta by bez lékařského ošetření vedla s největší pravděpodobností k úmrtí dítěte,“ popsal dětský neurolog. „Přítomnost soli na spojivkách oka vede ke vzniku akutní bolesti až na hranici snesitelnosti,“ popsal k další „výchovné metodě“ znalec z oboru soudního lékařství.

Děti se musely modlit s rukama nad hlavou, tloukl je holí. Soud uložil sektáři za týrání podmínku

Krimi

Lékařka, která měla děvčátko v péči po jeho propuštění z nemocnice, se podle své výpovědi divila, že vůbec přežila zranění, která měla za sebou. „Opakovaně se jí prováděla magnetická rezonance mozku v celkové anestezii. V současné době se vyvíjí dobře, psychomotoricky je šikovná, v dobré výživě. Dohnala dívky svého věku,“ dodala lékařka.

Dívenky se ujala její teta, shodou okolností zdravotní sestra. „Chodily jsme třikrát týdně rehabilitovat Vojtovou metodou. Cvičily jsme i doma, ona opomíjela jednu stranu těla, nehýbala s ručičkou, neotáčela se na tu stranu. Měla problém s očima po krvácení do sítnice, každý týden jsme chodily k jednomu až dvěma doktorům na ultrazvuk hlavy, CT a magnetickou rezonanci,“ popsala soudu.

Trestní senát v čele s Petrem Jirsou zhodnotil, že zranění své dceři rozhodně způsobil někdo z rodičů.

Matku roky bil a zavíral s desítkami psů. Muž z Chebska skončil ve vazbě

Krimi

„Vzhledem k tomu, že obžalovaní zlé nakládání vyjma máčení ručiček do soli popírají a žádný ze svědků takovému jednání obžalovaných nebyl přítomen, je důkazní situace poměrně složitá,“ přiznal. I proto soud oba trestal jen ročním vězením s podmíněným odkladem na tři roky, otce za nedbalostní ublížení na zdraví a matku za týrání.

„Otec se snažil“

Podle verdiktu se otec snažil o dceru starat. „Vracel se ze zaměstnání pozdě večer unavený, takže je vcelku pochopitelné, že když po návratu domů zjistil, že je doma nepořádek, o dceru není obžalovanou náležitě postaráno, takže dítě setrvale pláče, snažil se dítě nějakým způsobem utišit. Nicméně s ohledem na jeho intelektovou výbavu se tak dělo způsobem naprosto neodpovídajícím věku dítěte tak, že s dcerou obžalovaný třásl,“ popsal soudce Jirsa.

U matky se podařilo prokázat jen máčení ruček do soli, a přestože se podle soudu jeví pravděpodobné, že další zranění způsobila taktéž ona, nelze to bez pochybností potvrdit.

Nechala umírající matku týdny se zlomeninou a proleženinami. Za týrání dostala 7,5 roku

Krimi

„I když se nepodařilo zcela jednoznačně určit pachatele zlomenin horních končetin a zranění v obličeji, tato jí museli způsobit obžalovaní, respektive některý z nich, přičemž druhý z rodičů si toho musel být vědom, avšak ve prospěch dcery nijak nezasáhl,“ řekl soudce.

„Pokud jde o sebereflexi obou obžalovaných, zde soud musí konstatovat, že jakkoliv určitou míru lítosti nad způsobenými následky vyjadřují, tak zároveň oba popírají, že by za ně byli zodpovědní, a spíše své jednání bagatelizují,“ dodal Jirsa.

Případ ale ještě není u konce, otec i státní zástupkyně se proti verdiktu odvolali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám