Hlavní obsah

Stoka má dalšího obviněného. Řemeslníci vyjednávají o trestech

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kauze Stoka, tedy údajného ovlivňování veřejných zakázek a korupce v Brně, přibyl další obviněný. Celkový počet lidí, které státní zastupitelství v případu žene k odpovědnosti, se tak rozrostl na čtyři desítky.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Radnice Brno-střed hledá nové řemeslníky i pomocí poutačů v centru města.

Článek

Obvinění padlo ve vedlejší větvi případu, kde jsou stíháni drobní živnostníci a řemeslníci, kteří za to, že pracovali pro radnici Brno-střed, museli podle vyšetřovatelů odvádět úplatky za provedené práce.

Řemeslníci své jednání doznávají, sypou si popel na hlavu
Radek Mezlík, státní zástupce

V hlavní větvi případu stojí před brněnským krajským soudem bývalý místostarosta radnice Brno-střed Jiří Švachula (dříve ANO) a dalších deset obviněných podnikatelů či zaměstnanců radnice, kteří podle státního zástupce Radka Mezlíka ovlivnili zakázky až za půl miliardy korun, přičemž výše úplatků měla dosáhnout několika desítek milionů.

Obžalovaný ve Stoce znovu šéfuje sdružení ODS v Brně

Domácí

V druhé větvi, jež se týká činnosti Správy nemovitostí městské části, čelí obvinění téměř tři desítky lidí. Spojujícím článkem obou větví je bývalý hlavní technik Petr Kosmák, který v roli spolupracujícího obviněného popsal jak praktiky v hlavní větvi, tak i své jednání s řemeslníky. Právě Kosmák měl peníze z úplatků předávat dál až ke Švachulovi.

Pokud se přiznají, soudu se vyhnou

Zatímco obžalovaným v hlavní větvi hrozí až 16 let vězení, řemeslníci, kteří nosili úplatky za to, že dostali práci, se s velkou pravděpodobností soudu vyhnou, tedy alespoň pokud se přiznají.

„Většinou své jednání doznávají, sypou si popel na hlavu, takže lze uvažovat o tom, že by u nich došlo k podmíněnému zastavení stíhání,“ řekl Právu Mezlík.

Řemeslníci ale musí počítat s tím, že budou muset zaplatit škodu, která se odvíjí od výše úplatků.

„Pokud s městskou částí udělají dohodu, a první taková už je na spadnutí, tak já pak můžu přistoupit k podmíněnému zastavení. Tedy dostanou nějakou zkušební lhůtu, po kterou nesmějí nic spáchat, a současně musí hradit to, na čem se dohodnou s radnicí. Takové mírné řešení je podle mě v takových případech příhodné,“ prohlásil Mezlík.

Bude práce, budou zakázky, radoval se prý po vítězství ANO korunní svědek ve Stoce

Krimi

Kauza Stoka radnici zasáhla nejen prostým spojením s obřím korupčním případem, ale také tím, že mnozí řemeslníci už pro městskou část nechtějí pracovat. „Nejdřív přišla Stoka a pak koronavirus. Drobnějších řemeslníků je nyní méně, rozumím tomu, že někteří mají obavu se s námi spojovat,“ přiznala mluvčí radnice Kateřina Dobešová.

Plakátová kampaň

I proto městská část sáhla k tomu, že živnostníky láká ke spolupráci plakátovou kampaní. Navíc zřídila i dynamický nákupní systém, tedy jakési otevřené on-line pracovní tržiště. „Na to chceme řemeslníky lákat, máme plakáty, teď chystáme i do dalších nebytových prostor a výloh propagaci našeho systému,“ řekla Dobešová.

Svědek v kauze Stoka: Do firmy přicházely podklady, ven pak šly peníze

Krimi

Práce detektivů na rozplétání případu ale ještě nekončí. „Nedá se vyloučit, že v dalších týdnech přibydou další obvinění,“ nechtěl zabíhat do podrobností Mezlík. Podle informací Práva by se přitom mohlo jednat i o některého ze svědků, který v minulých jednáních svědčil v kauze u soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám