Hlavní obsah

Obžalovaný ve Stoce znovu šéfuje sdružení ODS v Brně

Právo, Petr Kozelka
Brno

V sítích detektivů vyšetřujících údajnou korupci při zadávání veřejných zakázek v Brně v kauze Stoka neuvízli jen lidé spojení s hnutím ANO, ale také bývalý vlivný brněnský politik ODS Jiří Hos. Ten loni pozastavil své členství ve straně, ale v těchto dnech jej opět aktivoval a vrátil se tak na místo předsedy místního sdružení Brno-sever.

Foto: Monika Hlaváčová / MAFRA , Profimedia.cz

Jiří Hos

Článek

Údajná zločinecká skupina v čele s bývalým místostarostou radnice Brno-střed Jiřím Švachulou (dříve ANO) podle přesvědčení státního zastupitelství ovlivnila v Brně zakázky za téměř půl miliardy, přičemž výše úplatků měla dosáhnout několika desítek milionů korun. Svým malým dílem k tomu podle obžaloby přispěl i protřelý podnikatel a politik Hos, jinak také dlouholetý člen zastupitelstva městské části Brno-sever.

„Obžalovaný Hos zjednával výhody v podobě finančního plnění vybraným obchodním společnostem v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek ve městě Brně. Jiřím Hosem vytipované a zjednané společnosti byly ochotny za jím sdělené informace týkající se zejména předmětu zakázky a její kalkulované předběžné hodnoty zaplatit úplatek ve výši 10 % z ceny takto zmanipulované zadané veřejné zakázky,“ popsala obžaloba.

Bude práce, budou zakázky, radoval se prý po vítězství ANO korunní svědek ve Stoce

Krimi

Kvůli žalovanému členství ve zločinecké organizované skupině, přijetí úplatku a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky stojí Hos před brněnským krajským soudem společně s desítkou dalších údajných kompliců. Státní zástupce pro něj v obžalobě navrhl devět let vězení a pokutu milion korun.

Situaci bude řešit oblastní rada

Hos své členství v ODS nyní obnovil i přesto, že proces před brněnským soudem stále pokračuje. „Ve straně jsem přes dvacet let a loni před krajskými volbami jsem členství pozastavil. Ale když o tom přemýšlím, krajské volby jsou pryč, blíží se parlamentní volby a měly by se dělat oblastní a regionální sněmy. Obnovením členství jsem se vrátil automaticky do pozice předsedy na Brně-severu. Očekávám, že do několika měsíců se svolá sněm a navolí se nové vedení. Já už kandidovat nebudu,“ řekl Právu Hos.

„O žádnou funkci už nemám zájem, chci si vyřešit život a počkám, jak dopadne Stoka. Trvám ale na tom, že jsem se ničeho nedopustil a že do této kauzy nepatřím. A myslím, že nějaký Hos jako předseda místního sdružení někde v Brně ODS nepoškodí,“ dodal.

Kauza Stoka: Měl jsem dojem, že zakázky děláme transparentně, divil se tajemník

Krimi

Podle informací Práva ale ne všichni brněnští spolustraníci vnímají Hosův návrat s takovým klidem. „O tom, že ruší pozastavení svého členství, mě pan Jiří Hos informoval pouze dopisem. Nejbližší oblastní rada bude tuto situaci řešit,“ napsal právu šéf brněnské ODS Robert Kerndl.

Hos také na podzim po několika týdnech od začátku soudního projednávání kauzy Stoka zmizel. Policie po něm vyhlásila pátrání, politik se po dvou týdnech sám na policejní stanici dostavil s tím, že cestoval a měl vypnutý telefon.

Reklama

Výběr článků

Načítám