Hlavní obsah

Bude práce, budou zakázky, radoval se prý po vítězství ANO korunní svědek ve Stoce

Právo, Petr Kozelka
Brno

Už před komunálními volbami v roce 2014, po kterých se hnutí ANO dostalo na radnici Brno-střed, se prý podnikatel Saman El-Talabani, nyní hlavní svědek v korupční kauze Stoka, radoval. Bude práce, budou zakázky, těšil se prý ještě před výsledky hlasování. U brněnského krajského soudu projednávajícího údajné ovlivňování veřejných zakázek v Brně to prohlásil jeden ze svědků Basman Jaza, řidič a kamarád podnikatele Talabaniho.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Spolupracující obviněný Saman El-Talabani

Článek

„Pracoval jsem pro pana Talabaniho, dělali jsme spolu daně a dostal jsem za to 9,5 roku, i když mi pan státní zástupce sliboval, že když budu spolupracovat a budu mluvit, dostanu nižší trest. Jenže pak z Talabaniho udělali korunního svědka a já jsem skončil v teplácích,“ postěžoval si před senátem v čele s Jaroslavou Bartošovou Jaza.

Svědek v kauze Stoka: Do firmy přicházely podklady, ven pak šly peníze

Krimi

Talabani, který usvědčuje celou řadu dalších obžalovaných ve Stoce včetně bývalého místostarosty radnice Brno-střed Jiřího Švachuly (dříve ANO), roky vesele „podnikal“ v daňových únicích, při nichž řetězec firem, do nichž byl zapojen i Jaza, neoprávněně žádal vrácení DPH.

„To Talabani vymyslel celý tenhle byznys, je to grázl. Dělal daňové úniky, měl rád peníze. Byznysem jsme nazývali podvody, velké podvody. Talabani v tom uměl chodit, umí manipulovat s každým. Jen já jsem každý měsíc žádal vratku přes 15 milionů korun na DPH a dával jsem to Talabanimu. A takhle to šlo několik let,“ prohlásil Jaza.

Provize byla 15 procent, popsal svědek úplatky v kauze Stoka

Krimi

„Slyšel jsem, že Talabani bude přesvědčovat Švachulu, aby šel kandidovat. Vykládal mi, jak bude dělat se Švachulou zakázky a že mu bude šéfovat. Taky říkal, že potřebuje peníze pro lidi hlasující v Brně. Talabani podnikal s tady obžalovaným Pavlem Ovčarčinem, když mluvili spolu a bylo to zajímavější téma, řekli mi, ať se posadím někde bokem,“ dodal svědek, který Talabanimu měl dělat řidiče a ochranku. Sám ale nikdy u žádného domlouvání zakázek nebyl a ani neviděl žádné předávání úplatků.

Kauza Stoka: Měl jsem dojem, že zakázky děláme transparentně, divil se tajemník

Krimi

V kauze Stoka je před soudem 11 obviněných a dvě firmy za to, že podle státního zástupce ovlivnili zakázky v Brně až za půl miliardy korun. V čele skupiny, která na úplatcích prý získala desítky milionů korun, byl dle obžaloby právě Švachula. Ten měl úzce spolupracovat právě s Talabanim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám