Hlavní obsah

Státní zástupce obžaloval exradního Švachulu, spis přivezl v taškách na kolečkách

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Státní zástupce Radek Mezlík v pátek odpoledne přinesl na podatelnu brněnského krajského soudu obžalobu v případu údajného ovlivňování zakázek na radnici Brno-střed. Na lavici obžalovaných chce poslat 11 osob a dvě firmy. Podle Mezlíka zločinecká skupina v čele s Jiřím Švachulou ovlivnila stovky zakázek za půl miliardy korun.

Státní zástupce přivezl k soudu spis a obžalobu v korupční kauzeVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Obžalobu podal Mezlík po roce od zátahu policie, při kterém bylo provedeno na sto domovních prohlídek. Masivnosti akce i množství ovlivněných zakázek přitom odpovídá i velikost spisového materiálu, který čítá 20 tisíc stran a k tomu stovky hodin odposlechů a záznamů ze sledování.

I proto Mezlík nemohl obžalobu jen tak strčit do aktovky a donést na podatelnu, materiály k soudu musel přivézt osobním autem a s několika pomocníky pak tisíce stran spisů předal soudním úřednicím.

Foto: Profimedia.cz

Jiří Švachula

„Jednání se skupina v čele s Jiřím Švachulou dopouštěla ve značném množství případů na radnici městské části Brno-střed a týkalo se i provozu městských firem. Celkově byla vyčíslena škoda na úplatcích na 47 milionů korun. Týkalo se to zakázek v objemu minimálně 330 milionů korun, ale je pravděpodobné, že ovlivnili zakázky v hodnotě až přes půl miliardy korun,“ prohlásil Mezlík.

V brněnském ANO to vře kvůli kontaktům se Švachulou, tři organizace skončily

Domácí

Obžalovaným v čele s bývalým místostarostou Brna-střed Švachulou (dříve ANO) hrozí za účast na zločinecké skupině a další trestné činy až 16 let vězení.

„Hlavním článkem skupiny byl právě Švachula, který měl pod sebou další lidi. Ti oslovovali stavební společnosti a spřízněné firmy pak dávali do seznamů. Výběrová řízení pak byla jen divadlem, kdy se dopředu vybralo devět společností, které se střídaly v postavení vítěze zakázky a takzvaného křoví. Vítězná společnost měla dohodu, že skupině odvede deset procent,“ popsal fungování úplatkářské chobotnice Mezlík.

Podnikatel z brněnské korupční kauzy měl sám či s parťáky připravit stát o stovky milionů

Krimi

Přesný počet ovlivněných zakázek nedokázali vyšetřovatelé ani spočítat. „Šlo o nejdrobnější práce například na opravy sociálního zařízení v bytech, až po akce za desítky milionů,“ konstatoval Mezlík.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Státní zástupce Radek Mezlík se spisy k případu

Soud nyní vyhodnotí podanou obžalobu, a pokud ji přijme, do měsíce by měl rozhodnout o tom, zda Švachula, který jako poslední z obžalovaných sedí ve vazbě, za mřížemi zůstane i nadále. Hlavní líčení by pak mohlo být nařízeno ještě před prázdninami.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Spis má tisíce stran

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám