Hlavní obsah

Podnikatel z brněnské korupční kauzy měl sám či s parťáky připravit stát o stovky milionů

Právo, Petr Kozelka

Podnikatel Pavel Ovčarčin je podle vyšetřovatelů a státních zástupců jedním z chapadel korupční chobotnice v ovlivňování veřejných zakázek na radnici Brno-střed. Muž se podle žalobců ale neomezoval jen na veřejné zakázky. Figuruje totiž hned ve dvou údajných daňových únicích, které měly dosáhnout až stovek milionů. Kvůli jednomu z nich už stanul před brněnským krajským soudem.

Pavel Ovčarčin u soudu Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Státní zástupce posadil kvůli daňovým únikům na lavici obžalovaných společně s Ovčarčinem ještě Martina Janečka, Jaroslava Slavíčka a Petera Matthiase Šmidrkala.

„Zapojili se do uměle vytvořeného řetězce obchodních společností, v jehož rámci předstírali nákupy a navazující prodeje zboží, které bylo deklarováno jako stanová tkanina a kosmetické tužky v hodnotě desítek milionů korun, ačkoliv ve skutečnosti šlo o zboží s mnohonásobně nižší hodnotou,“ stálo v obžalobě.

Švachula uspěl u ÚS se stížností na vazbu, za mřížemi ale dál zůstává

Domácí

„Jediným cílem formálně vykazovaných obchodních transakcí bylo neoprávněné uplatnění nároku na odpočet daně z přidané hodnoty. Vymysleli, že první společnosti v řetězci daň neodvedou a poslední české společnosti si uplatní nárok na odpočet daně na vstupu a dále budou deklarovat vyvezení zboží do jiného členského státu Evropské unie,“ je přesvědčeno státní zastupitelství s tím, že muži takto zkrátili daň o 6,5 milionu korun.

Ovčarčin figuruje ještě v druhém daňovém případu, ve kterém už jde o jiné peníze, stát měl totiž přijít o stovky milionů. Tady se Ovčarčin potkává se svým obchodním společníkem a spoluobviněným v korupční kauze Samanem El-Talabanim. Obžaloba už leží na brněnském krajském soudě, hlavní líčení ale ještě nebylo nařízeno. Podle informací Práva zde Ovčarčin vystupuje v pozici spolupracujícího obviněného.

O status spolupracujícího obviněného Ovčarčin podle zdroje Práva usiloval i v korupční kauze veřejných zakázek. Její vyšetřování už se chýlí ke konci, obvinění se nyní seznamují se spisem. Státní zástupce by poté měl rozhodnout o podání obžaloby.

„Policie podezřelé pozatýkala na začátku března 2019, takže pokud by byl hlavní obviněný Jiří Švachula stále ve vazbě, jako že pořád je, mělo by to být do letošního března rozhodnuto,“ konstatoval státní zástupce Radek Mezlík.

Ovčarčin: Nesmysl

Sám Ovčarčin při odchodu ze soudu nechtěl své obvinění v korupční kauze komentovat. „Je to celkem nesmysl, moje role není taková, jak byla nesmyslně popisována,“ odvětil na dotazy reportéra Práva.

Švachula, obviněný v korupční kauze, zůstává ve vazbě

Krimi

Po loňském zátahu na radnici Brno-střed detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili jedenáct lidí a dvě firmy. Ve vazbě jako poslední zůstává údajná hlava korupční chobotnice, bývalý radní a místostarosta radnice Brno-střed Švachula. Ten se zatím k obvinění nevyjádřil, pro Právo ale na podzim z vazby vzkázal, že detektivové a státní zastupitelství na něj tlačí, aby jim dodal informace o trestné činnosti dalších politiků.

Reklama

Výběr článků

Načítám