Hlavní obsah

Švachula měl mít silný vliv na antimonopolní úřad

Právo, pko
Brno

Bývalý radní a místostarosta radnice Brno-střed Jiří Švachula (dříve ANO), který už téměř rok sedí ve vazbě kvůli tomu, že podle policie s pomocí svých kumpánů manipuloval veřejné zakázky na radnici, měl mít prsty v dalších podezřelých věcech. Tvrdí to server aktualne.cz s odkazem na své zdroje s tím, že Švachula měl mít velice silné kontakty na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Švachulovi hrozí až 16 let vězení za organizování zločinecké skupiny týkající se veřejných zakázek. K obvinění ale zatím sveřepě mlčí a z vazby před několika týdny Právu vzkázal, že na něj vyšetřovatelé tlačí, aby začal vypovídat a dal jim jména dalších lidí, kteří by mohli být v nečestném byznysu zapojení.

Švachula uspěl u ÚS se stížností na vazbu, za mřížemi ale dál zůstává

Domácí

Sever aktualne.cz nyní tvrdí, že podle policejních odposlechů Švachulův vliv sahal daleko za hranice radnice Brno-střed. Politik a majitel galerie totiž seděl i v rozkladové komisi antimonopolního úřadu, ovšem skrze své styky přímo s předsedou úřadu Petrem Rafajem a dalšími čelnými představiteli měl mít vliv na to, jak ÚOHS rozhoduje. „V obecné rovině se dá hovořit o ovládnutí ÚOHS Jiřím Švachulou,“ uvádějí policisté podle zjištění serveru v dokumentech.

Obvinění nepadlo

Propojení Švachuly a antimonopolního úřadu nemusí být jen planou konstrukcí, detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu totiž při razii z loňského začátku března zasahovali nejen na radnici a v bydlištích podezřelých, ale také právě na ÚOHS. Právo tehdy informovalo o tom, že detektivové a Vrchní státní zastupitelství v Olomouci se zajímají o zakázku na mýto.

Bývalý radní Švachula z vazby: Policie mi dává sliby za to, že budu mluvit

Krimi

Do jednání okolo mýta se měl zapojit místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, přičemž jeho setkání právě s šéfem antimonopolního úřadu Rafajem měl zprostředkovat právě Švachula. Podle informací aktualne.cz by měl mít Švachula prsty ve více případech.

Rafaj ale podle serveru jakékoli ovlivňování úřadu popřel. „V žádném případě s tímto nesouhlasím. Švachula nic neovládal. To je absurdní, úplně absurdní,“ okomentoval podezření podle serveru Rafaj.

V souvislosti s děním v ÚOHS zatím nebyl nikdo obviněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám