Hlavní obsah

Švachula uspěl u ÚS se stížností na vazbu, za mřížemi ale dál zůstává

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Údajná hlava korupční chobotnice ovládající veřejné zakázky na radnici Brno-střed Jiří Švachula uspěl se svou ústavní stížností, v níž si stěžoval na okolnosti, za nichž brněnský krajský soud rozhodoval o jeho vazbě. Senát se soudcem zpravodajem Jiřím Zemánkem rozhodl, že soud bude muset o námitkách týkajících se vazby znovu rozhodovat. Švachula ale dál zůstává ve vězení, v mezidobí mu totiž justice vazbu prodloužila.

Ústavní soudce Jiří Zemánek k vazbě Jiřího ŠvachulyVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Bývalého místostarostu a radního pro investice radnice Brno-střed zadrželi detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu v březnu společně s dalšími úředníky a podnikateli. Vrchní státní zastupitelství a vyšetřovatelé věří, že mají dostatek důkazů, které prokazují nezákonné rejdy celé organizované zločinecké skupiny, jež měla ovlivňovat veřejné zakázky a od podnikatelů vybírat peníze.

Švachula jako poslední ze všech stíhaných sedí stále ve vazbě a zarputile mlčí. Jeho stížnost směřovala proti zářijovému rozhodnutí krajského soudu, který zamítl jeho návrh na propuštění z vazby. Švachula si stěžoval, že soud vycházel jen z jeho blanketního odvolání a nepočkal na doplnění argumentů.

Švachula, obviněný v korupční kauze, zůstává ve vazbě

Krimi

„Krajský soud neuvedl žádný relevantní důvod, pro nějž by bylo nutno o stížnosti rozhodnout neprodleně, ani obhájce stěžovatele neinformoval, že jím navržená lhůta k doplnění stížnosti je nepřiměřená. Byl povinen umožnit mu, aby v této lhůtě stížnost doplnil, jinak řečeno, byl povinen vyčkat s rozhodnutím do okamžiku, kdy to bylo zřejmé, že stěžovatel v avizované lhůtě odůvodnění stížnosti nepředložil,“ konstatoval soudce Zemánek.

„ÚS upozorňuje, že nerozhodoval o tom, zda má, či nemá stěžovatel zůstat ve vazbě. Takové rozhodnutí mu nepřísluší a je pouze věcí obecných soudů, jak danou věc posoudí,“ dodal Zemánek.

Bývalý radní Švachula z vazby: Policie mi dává sliby za to, že budu mluvit

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám