Hlavní obsah

Případ vraždy 18letého mladíka na Děčínsku se znovu otevře. Nový posudek nepotvrdil schizofrenii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Krajský soud v Ústí nad Labem v pátek povolil obnovu trestního řízení v případu vraždy 18letého mladíka ve Varnsdorfu na Děčínsku. Z vraždy policie vinila Jiřího Noska, znalci ale řekli, že byl v době činu nepříčetný, a tak skončil v zabezpečovací detenci. Podle nového znaleckého posudku muž nepříčetný nebyl. Rozhodnutí není pravomocné.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Otec zavražděného Dominika Bergera Jaroslav Berger (v popředí) s doprovodem na chodbě ústeckého krajského soudu.

Článek

Otec mrtvého mladíka Jaroslav Berger novinářům u soudu řekl, že se dočkal spravedlnosti. "Myslím si, že tohle mělo být už dávno za námi," uvedl.

Původní posudek předloni na podzim u obviněného muže konstatoval rozvíjející se schizofrenii. Lékaři při Noskově pobytu v psychiatrické nemocnici zjistili, že se obviněný nechová v souladu s diagnózou. I na léky reagoval odlišně, než by dané diagnóze odpovídalo. Státní zastupitelství proto podalo návrh na obnovu řízení.

Z revizního znaleckého posudku vyplynulo, že muž nesplňuje kritéria schizofrenie a nebyly dány důvody k zastavení trestního stíhání. Jeho ovládací schopnosti v době, kdy jednal, byly podstatně snížené, ale schopnosti rozpoznávací byly zcela zachovalé. Pokud nebude podána proti pátečnímu usnesení stížnost, bude Nosek propuštěn z léčebny a státní zástupce bude moci podat návrh na jeho vzetí do vazby. Podle znalců je pro společnost nebezpečný.

Otec bojoval za syna

O obnovu řízení Berger dlouhodobě usiloval. Využil všechny možné právní prostředky, aby rozhodnutí o nepříčetnosti zvrátil. Zastání nenašel u Nejvyššího soudu, Ústavního soudu ani Nejvyššího státního zastupitelství.

"Syna mi to nevrátí, ale satisfakce tady je," sdělil v pátek Berger. "Ten boj nebyl marný," zdůraznil.

Berger mimo jiné založil petici a sbírku, do které mu posílali peníze také lidé z USA. „Tento smutný příběh mého Dominička se dostal prostřednictvím Facebooku až do české komunity v Americe, a ti založili pro moje soudní výdaje sbírku do limitu 10 000 dolarů (asi 220 tisíc korun). Budu si tak moci dovolit toho nejlepšího advokáta,“ řekl loni Novinkám Berger.

Chtěl se oběsit

Vražda se odehrála předloni na Velikonoční pondělí v centru Varnsdorfu. Osmnáctiletý Dominik měl bodná poranění. Útočník z místa utekl, ale policisté jej vzápětí dopadli. Nůž měl schovaný doma. K činu se následně přiznal a ve vazební věznici v Teplicích se pokusil oběsit. Dozorci ho pak převezli na psychiatrii. Soudu se obviněný mladík na doporučení lékařů nezúčastnil.

Svůj čin ovšem popsal kriminalistům. Večer se prý šel projít a potkal partu kamarádů, která popíjela u dětského hřiště. Tak se k nim připojil. Později prý doprovázel opilého kamaráda domů a po slovní rozepři ho bodl. „Přiložil jsem mu nůž k ohryzku krku. Začal ještě více útočit, uhnul jsem a bodnul jsem ho do pravé strany,“ vypověděl s tím, že se o další osud kamaráda nezajímal. Podle lékařů trpí rozvíjejícím se schizofrenickým onemocněním a v době činu měl zaniklé ovládací a rozpoznávací schopnosti.

Zabezpečovací detence

Zabezpečovací detence se vykonává v ústavu se zvláštní ostrahou a s léčebnými, psychologickými, vzdělávacími, pedagogickými, rehabilitačními a činnostními programy. Výkonem se sleduje jak ochrana společnosti, tak terapeutické a výchovné působení na chovance. Ti jsou do zabezpečovací detence umisťováni na základě soudního rozhodnutí.

Zabezpečovací detence je určena pro osoby, které spáchaly zvlášť závažný trestný čin a pro svou duševní poruchu nejsou schopny běžného výkonu trestu a psychiatrické nemocnice nejsou schopny zajistit ochranu společnosti. Ústavy zabezpečovací detence spravuje Vězeňská služba ČR, kdy jeden se nachází v Brně a druhý v Opavě.

Zdroj: Vězeňská služba ČR

Bude-li nyní jednadvacetiletý Nosek souzen za vraždu, hrozí mu deset až 18 let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám