Hlavní obsah

Policista dostal za zastřelení opilého muže 3,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Krajský soud v Českých Budějovicích poslal ve čtvrtek na tři a půl roku do vězení 34letého třeboňského policistu Davida Knapíka. Podle soudního senátu se prokázalo, že předloni v srpnu zastřelil v chatové oblasti ve Smržově na Jindřichohradecku podnapilého agresivního muže středního věku, když první dva výstřely mířily do srdce, třetí do břicha.

Policista Daniel Knapík (vpravo) se svým obhájcem Josefem Kopřivou Video: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Proti Knapíkovi svědčily především lékařské i balistické posudky. Prý střílel i do padajícího muže, který už nebyl nebezpečný. Za zabití a zneužití pravomoci úřední osoby mu hrozilo až deset let vězení. Rozsudek zatím nenabyl právní moci.

K zásahu s tragickým koncem došlo předloni 5. srpna, když Knapík se svým kolegou reagovali na volání partnerky muže kvůli porušování veřejného pořádku. Situace se vyhrotila a podnapilý chatař vykročil s plynovou maskou proti Knapíkovi. Muž si masku strhl, sundal si i tričko a stále šel proti policistovi.

Byl to násilník. Chataři děkovali policii za zásah, při kterém zemřel muž

Krimi

Na výzvu, aby si lehl na zem, nereagoval. Policista vypálil tři výstřely a hned prvním zasáhl srdce. „Jiného úmyslně usmrtil ve strachu a zmatku. Smrtelné byly už první dva výstřely,“ uvedl v odůvodnění rozsudku předseda soudního senátu Jaromír Hájek. Soud souhlasil s obžalobou i v tom, že policista střílel i v momentě po první ráně, kdy mu nehrozilo jakékoliv nebezpečí a tělo muže padalo k zemi.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Policista David Knapík (vpravo) se svým obhájcem Josefem Kopřivou

Policista u soudu tvrdil, že vypálil varovný výstřel, ale ten šel do srdce. „Seběhlo se to strašně rychle. První rána měla jít dolů jako varovný výstřel. Jsem přesvědčený, že muž měl v ruce předmět,“ uvedl Knapík.

Policista je před soudem za zastřelení chataře. První ranou trefil srdce

Krimi

Podle soudu se však výpověď o zbrani během dokazování nepotvrdila. „Stála proti němu polonahá postava a bylo zřejmé, že nemůže žádný takový předmět ani schovávat, přesto třikrát vystřelil. V tomto případě nejde o takzvanou nutnou obranu,“ konstatoval Hájek.

Knapík u soudu prohlásil, že s obžalobou nesouhlasí. „Toho člověka jsem zastřelil, ale necítím se vinen,“ opakoval soudu Knapík, který zároveň litoval lidského života a omlouval se pozůstalým.

Přestože zásah skončil smrtí, chataři ze Smržova následně sepsali listinu na podporu obžalovaného policisty. Podle výpovědí chatařů byl muž i jeho přítelkyně závislý na drogách, policisty volali i několikrát do měsíce a řada chatařů se ho bála. Jednalo se o dvakrát trestaného muže, který se dříve věnoval judu.

Reklama

Výběr článků

Načítám