Hlavní obsah

Byl to násilník. Chataři děkovali policii za zásah, při kterém zemřel muž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Na podporu 34letého policisty, který se u Krajského soudu v Českých Budějovicích zpovídá z toho, že předloni v srpnu zastřelil v chatové oblasti na Jindřichohradecku muže, sepsali místní lidé listinu, v níž mu děkovali za práci na policejním oddělení. Vyplynulo to z výpovědí chatařů, kteří svědčili v přípravném řízení a u soudu je v úterý četl čtyřčlenný senát s předsedou Jaromírem Hájkem.

Policista David Knapík se svým obhájcemVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Listinu zaslali chataři krajskému zastupitelství, Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) i policistům. „Chtěli jsme ho podpořit, těch zásahů bylo v chatové oblasti opravdu hodně,“ uvedla jedna z chatařek, která listinu podepsala.

Podle svědků byli policisté v osadě opakovaně a policista David Knapík na muže střílel již dříve. Stávalo se, že tam museli jet i dvakrát v týdnu, mimo jiné proto, že hlídky volala mužova přítelkyně.

Policista je před soudem za zastřelení chataře. První ranou trefil srdce

Krimi

Místní se agresora báli. „Okolo Velikonoc šel kolem chaty s mačetou. Potom tam také chodil s železnou tyčí. Ona pak volala o pomoc,“ popisovala situaci v jinak klidné chatové osadě u rybníka svědkyně s tím, že muž ženu mlátil a byla i od krve.

Další svědci popisovali bujaré večírky, které se protáhly až do ranních hodin, i další incidenty, kdy mezi mužem a dalšími chataři docházelo i k fyzickým střetům. „Vyrval dopravní značku a šel na svoji družku,“ popisovala chatařka.

Policisté to prý s mužem, který byl dvakrát soudně trestaný, neměli jednoduché. Podle svědků prý při zásazích křičel, že policisty zabije, demoloval jejich služební vůz a byl prý stále agresivnější. „Policisté se ho báli,“ podotkl další z chatařů. Někteří také uvedli, že podle nich byli muž i jeho přítelkyně závislí na drogách.

Policisté muže vykázali z domu. Soud je podržel

Krimi

Situace v chatové oblasti Smržov u rybníka Dvořiště vyvrcholila předloni 5. srpna, kdy policisty volala znovu družka. Podle obžaloby vykročil tehdy podnapilý muž s plynovou maskou na hlavě proti policistovi Knapíkovi. Pak si masku strhl, sundal si i tričko a stále šel proti němu. Na výzvu, aby si lehl na zem, nereagoval.

Policista vypálil tři výstřely a hned prvním zasáhl srdce. Podle státního zástupce Martina Faktora ale Knapík střílel i do nahého zraněného muže, který už nebyl jakýmkoliv způsobem nebezpečný.

Přehnaně agresivnímu policistovi podmínka

Krimi

Jenže Knapík u soudu už dříve uvedl, že muž měl v ruce nějaký předmět, a i po první ráně pokračoval v pohybu proti němu.

Chataři, jejichž výpovědi soudní senát v úterý četl, prý samotnou střelbu neviděli. „Slyšel jsem ale dvakrát nebo třikrát výzvu: ,Stůj, lehni si na zem.´ A pak tři výstřely, které šly rychle za sebou,“ shodlo se více svědků.

Knapíkovi hrozí za zabití a zneužití pravomoci až 10 let vězení. Soudní líčení bude pokračovat dalším dokazováním.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám